joke van alten

Joke van Alten

Deelnemer van de Leergang Opleidingskunde van 1999 tot 2001 en referent bij de leergang Corporate Learning

Ik zoog alles op als een spons

Ik ben bij de FCE terecht gekomen doordat ik Joseph Kessels een paar keer heb horen spreken. Ik was een soort van spons. Alles wat hij zei zoog ik op. Hij gaf woorden aan waar ik mee bezig was, dat vond ik heel bijzonder. Nu ben ik al een jaar of acht referent en denk ik mee over opleidingen en het FCE café.

 

Leren in bedrijf

Ik merkte dat ik zo enthousiast was om met leren, ontwikkelen en innoveren aan de slag te gaan, dat ik de stap heb genomen om voor mijzelf te beginnen. Leren in bedrijf, zo heet mijn eenmanszaak. Ik houd me vooral bezig met het beroepsonderwijs en werkplekleren. Het hele netwerk van FCE-ers is in die stap erg belangrijk geweest. Mensen vragen wel eens of het niet eenzaam is als zelfstandige. Ik voel me helemaal niet alleen. Ik heb allemaal leuke collega’s met wie ik kan werken en kan leren!

 

De kracht van het netwerk

Een tijd terug werd ik gevraagd om een werkconferentie in de gehandicaptenzorg te organiseren. In een tweet vroeg ik wie er een workshop wilde verzorgen en binnen een uur waren er zes workshops. Allemaal oud FCE-ers. Samen hebben we de dag verder vormgegeven en die conferentie was zo top! Iedereen was zo enthousiast dat ze het er nu nog over hebben. Dat is de kracht van het netwerk. Iedereen heeft dezelfde bagage. Het is een hele natuurlijke beweging aan het worden.

 

Het samen met mensen doen in plaats van hen iets opleggen

Het is een van de betere keuzes uit mijn leven geweest om de opleiding bij de FCE te gaan volgen. Ik heb geleerd hoe ik mijn werk op een leuke manier kan doen, die ook nog goed uitpakt. Het samen met mensen doen in plaats van hen iets opleggen van bovenaf. Ik probeer de inzichten uit de leergang altijd te vertalen naar wat ik doe in de praktijk. Ik ben echt een praktisch mens. En dan komt het op je eigen ambacht aan.

 

De ultieme integratie tussen leren en werken

Mijn insteek is het beroepsonderwijs meer laten aansluiten op de praktijk. Bijvoorbeeld in de kinderopvang geeft de praktijk unaniem aan dat ze weinig hebben aan wat studenten geleerd hebben. Hoe kun je het onderwijs zo inrichten dat het wel aansluit bij de praktijk? Dat zijn projecten met een lange adem. Maar als er na vier jaar dan een groep studenten op een hele andere manier is afgestudeerd en het werkveld is daar blij mee geeft dat zo een kick! De uitdaging waar ik nu voor sta gaat over de ultieme integratie van leren en werken. Hoe kan je een zorginstelling helemaal laten draaien door studenten? Excellente zorg bieden aan ouderen en excellente begeleiding bieden aan studenten. Alles wat ik tot nu toe heb geleerd, ga ik nodig hebben om dit te realiseren. Mijn droom voor het vakgebied is dan ook dat de scheiding tussen beroepsonderwijs en ook tussen leren en werken verdwijnt. Dat iedereen zich continu afvraagt: hoe kan ik beter worden in mijn werk?

Meer lezen over Joke en haar werk?
www.lereninbedrijf.nl
www.tegekkestageplek.nl

Eerder geportretteerd


Leergang Corporate Learning
Leergang Ontwerpen van Leertrajecten
Leergang Proceskunde, Werken met Aandacht
Leergang De Veranderpraktijk
Leertraject Talentgericht en Systemisch werken
Inschrijfformulier
FCE Prikbord
FCE Netwerk
Agenda
Nieuws
 
Foundation for Corporate Education - Maliebaan 45, 3581 CD Utrecht - Telefoon +31 (0)30 239 40 50 -