FCE Festival – Kunst als Taal
Om innovatie-initiatieven verder te brengen
In een klein groepje staan we bij een kunstwerk dat speciaal voor deze bijeenkomst is opgehangen. Wij drieën hebben dit werk uitgekozen om bij stil te staan. We kijken door het kijkraampje dat we gekregen hebben en bespreken wat we zien. “Bloemen”, merkt iemand op. “Bloesem, mooi roze” zegt een ander. “En dat gat daar in het midden dan?” vraagt de derde. We kijken samen naar het zwarte rondje op het kunstwerk en bespreken wat dat met ons doet. De één wordt er somber van, een ander juist nieuwsgierig. We bespreken de gedachtes die ieder van ons heeft en proberen dat even later te vertalen naar het vraagstuk uit ons werk dat we meegenomen hebben naar deze bijeenkomst.
Annebel Hofhuis & Suzanne Verdonschot
maart 2024
Kunstwerken helpen ons te vertragen
Dit is één van de momenten tijdens de proloogbijeenkomst die we organiseren als voorproefje van het komende FCE-festival. We experimenteren tijdens deze ontmoeting met een groep studenten en vakgenoten – werkzaam bij onder andere scholen, een supermarktorganisatie en een adviesbureau– met het inzetten van kunst als manier om op andere gedachtes te komen en innovatie-initiatieven te versterken. Er spelen op het moment veel vraagstukken die niet met de vertrouwde aanpakken van logisch rationeel denken op te lossen zijn. We merken dat de kunstwerken uitnodigen om te vertragen en dat ze ons denken op een andere manier kunnen aanzetten. Daar willen we meer over leren. Daarom is het thema van het vierde FCE-festival: “Kunst als taal om innovatie-initiatieven verder te brengen”.
Open blik stimuleert innovatie
Annebel Hofhuis heeft in haar eigen school al vaker kunstwerken gebruikt om het leren in haar docententeam te stimuleren. Ze ontwikkelde hier speciale kijkkadertjes voor en deed zelf onderzoek naar de werking van deze ‘kunst-leer-interventie’. Ze ontdekte dat kunstwerken kunnen bijdragen aan de nieuwsgierigheid van collega’s naar elkaar. En dat er vanuit een open blik nieuwe verbindingen tussen mensen kunnen ontstaan. Die nieuwsgierigheid en die open blik is interessant voor innovatie. Als je bij zorgorganisaties, gemeentes, in fabrieken en supermarkten gaat kijken hoe mensen samen innovatie tot stand brengen, wordt duidelijk dat op de plekken waar het lukt om tot doorbraken te komen, mensen anders zijn gaan kijken naar de dagelijkse werkelijkheid. Het lukt ze bijvoorbeeld om een vraagstuk om te keren: van ‘weg met de werkeloosheid’ naar ‘iedereen aan het werk!’. Of om nieuwe verbindingen te leggen: een groenteboer in de supermarkt gaat samenwerken met de dame van het brood en samen ontwikkelen ze een nieuwe aanpak die het dervingsprobleem aanpakt. We zijn benieuwd of we deze open blik, en dat ‘anders kijken’ met behulp van kunstwerken en ondersteunende tools gericht zouden kunnen ondersteunen. Daar gaan we de komende maanden volop mee experimenteren. Over de resultaten leer je meer tijdens het FCE-festival.
Lees meer