Hoe AI ons helpt aan een nieuwe naam van onze opleiding

 

De postbachelor opleiding e-Learning is al jaren een begrip in het vakgebied van leren in organisaties. Sinds een aantal jaren wordt deze opleiding ook bij de FCE aangeboden. We merkten al een tijdje dat de naam niet meer past bij deze opleiding. Het gaat niet alleen over e-Learning. De opleiding is veel breder. En er wordt ook veel aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen, zoals artificial intelligence. Dat vraagt om een nieuwe naam van deze mooie opleiding. In deze blog vertelt Marcel de Leeuwe, hoofddocent van deze opleiding, hoe hij AI inzet om tot een nieuwe naam te komen.

 

Vernieuwde opzet

Het curriculum van deze opleiding is continu in ontwikkeling. Zo hebben we een nieuwe een extra lesavond ingepland over AI onder leiding van Barend Last. Ook hebben we AI verweven door de hele opleiding. Bij elke opdracht, bij elke avond en elk thema kijken we wat de meerwaarde is van AI en andere technologieën. Hierdoor worden onze blended leeroplossingen beter dan ooit. We gebruiken AI als hulp bij het ontwerpen van leerinterventies, bij het realiseren van digitaal leermateriaal, maar ook in het leerproces bijvoorbeeld als slimme tutor of als motor bij gepersonaliseerd leren.

 

Brainstorm met professionals

Een belangrijke stap om tot een nieuwe naam te komen is om met een groep betrokken professionals samen te zitten om ideeën uit te wisselen. Natuurlijk gaat aan zo’n bijeenkomst wel een gesprek met ChatGPT vooraf. Maar doel van het gesprek was niet zozeer om direct een oplossing te ontvangen van de chatbot.

 

Vragend meedenken

Marcel stelde de volgende vraag:

 

Vragen die helpen

Vervolgens ontving Marcel een aantal wedervragen van de chatbot:

 

Nog meer vragen

In plaats van een idee voor een nieuwe naam, gaf ChatGPT wederom een aantal verdiepende vragen:

 

Persoonlijke toon

Voor Marcel voelde dit als een vakgenoot die met hem mee dacht. ChatGPT nam hem mee in een aan aantal richtingen (let op de persoonlijke toon “Dit helpt ons enorm…”)

 

Input voor de brainstorm

Er volgden nog enkele ‘ontwerpslagen’ met de chatbot. De volgende output werd input voor de brainstorm met collega professionals:

 

Overtref ChatGPT

Na een  inspirerende brainstorm met digitale post-its, kwamen we uit op de volgende titel en ondertitel:

Innovatief leren met AI en technologie
In 1 jaar naar vakmanschap met impact

Wat vind je ervan? Overtref jij ChatGPT en heb jij nog ideeën om deze naam nóg beter te maken? We horen het graag via [email protected].

Hier vind je overigens meer informatie over onze vernieuwende opleiding met nu nog de oude naam ‘Postbachelor opleiding e-Learning’.