Hoe een community aanpak kan helpen bij complexe vraagstukken

 

In een nieuwe editie van de Pieterjan van Wijngaarden Interviews Podcast spreken Pieterjan van Wijngaarden en Saskia Tjepkema met Karangwa Diogene, algemeen leider van ICBS over Community Based Sociotherapy.

 

 

Klooster

Saskia en Pieterjan spreken Karangwa in een leeg lokaal van een Jezuieten klooster in Kigali. Karangwa fluistert daar met zijn mooie Afrikaanse Engelse uitspraak zijn verhaal over hoe hij kennismaakte met Community Based Sociotherapy en de impact daarvan.Het gesprek gaat over wat Community Based Sociotherapy precies is, hoe het heeft gewerkt en nog steeds werkt binnen gemeenschappen in Rwanda om zich te verzoenen met het verleden, het heden, de toekomst en elkaar.

 

Eigen weg

Karangwa gaat in op ‘de wijsheid van de gemeenschap’, ‘gewonde genezers’ en de gemeenschap als dokter en patiënt. En hij vertelt hoe deze aanpak zich richt op relaties en niet zo zeer op personen: “CBS richt zich per definitie op het herstellen van aangetaste relaties. Onze overtuiging is geworteld in het idee dat het herstel van deze verbindingen verstrekkende gevolgen. Dat gaat verder dan alleen het herstellen ervan. Het geeft namelijk ook gelegenheid voor individuen om hun eigen weg te kunnen uitstippelen.”

 

Complexe vraagstukken

De podcast geeft inspirerende inzichten in hoe het kan werken als je de gemeenschap centraal stelt bij complexe uitdagingen en vraagstukken. Niet als middel om een doel te bereiken, maar als doel op zich.

 

Luister nu

Beluister de 26e editie van de Pieterjan van Wijngaarden Interviews op Spotify, Apple Podcasts of SoundCloud.