We werken in een kleine groep van 10 professionals. Eens per maand organiseren we een bijeenkomst die de volgende functies dient:
- Een plek waar mentale ruimte en rust ontstaat om persoonlijke groei en verdieping in het eigen vakmanschap mogelijk te maken. Persoonlijke en professionele groei gaan samen.
- Een voedingsbron waarbij de begeleiders en experten in het vak van leren en ontwikkeling praktische tools, inhoudelijke kaders en expertise aanreiken die we relevant achten voor het vak vandaag en morgen.
- Een werkpraktijk waarbij we vertrekken vanuit de leer- en ontwikkelvragen die deelnemers inbrengen en samen zoeken hoe we inspirerende tools en inhoudelijke kaders toepasbaar kunnen maken in de eigen praktijk.
- Een experimenteerruimte waarbij je actief vernieuwende veranderexperimenten ontwerpt en uitprobeert in jouw eigen werkpraktijk. We gaan tijdens het leertraject concreet interventies uitproberen en oefenen in de eigen en/of ander organisaties.
- Een reflectiemoment waarbij je leert van opgedane ervaringen of experimenten en uitgedaagd wordt door de begeleiders of mededeelnemers om deze verder te verdiepen.
- Een inspiratieplek waarbij we telkens verschillende perspectieven aanreiken om te kijken naar een bepaald vraagstuk en jou uitdagen om jouw persoonlijke visie en vakmanschap te ontwikkelen.
Aan het eind van deze leergang:
- Bezit je nieuwe vaardigheden, inzichten en bewustzijn om in jouw eigen of andere organisaties, ongeacht de complexiteit of spanning, in je kracht te blijven staan.
- Krijg je praktische tools en inhoudelijke kaders rond leren en ontwikkelen mee van experts en ervaren collega-professionals.
- Ontdek je kansen om binnen jouw eigen organisatie en praktijk een impactvolle en zichtbare verandering te realiseren.
- Maak je deel uit van een lerend netwerk van collega-professionals waarmee je ook na de leergang vraagstukken kunt toetsen en met en van elkaar kunt leren.
Het jaar is opgebouwd uit negen tweedaagse residentiële modules waarin onderstaande thema’s en bouwstenen die in het leertraject aan bod komen:
Persoonlijke ontwikkeling
Je onderzoekt jouw eigen talenten en waarden zodat je ze als kracht kunt inzetten in jouw werk. Op basis van kaders zoals de talentenbenadering en paradoxen reflecteer je op jouw eigen rol en werk en leer je jouw eigen (veer)kracht (her)kennen.
Relationele dimensie
Vanuit jouw eigenheid ben je in staat om warme en effectieve samenwerkings- en klantrelaties aan te gaan: helder contracteren op jouw rol als facilitator, gericht bevragen, onderzoeken en analyseren van leer- en ondersteuningsbehoeftes en vanuit een oplossingsgerichte bril stevig in jouw rol als begeleider staan.
Ontwerpen van effectieve leer- en veranderinterventies
Je kiest de voor jou passende en inspirerende kaders en methodieken om in co-creatie effectieve interventies of verandertrajecten te ontwerpen. Met inspiratie en inzichten vanuit waarderend onderzoek geven we specifiek een kijk op hoe innovaties en effectieve veranderinterventies vorm te geven.
Begeleiden en faciliteren van leer- en veranderinterventies
Je bent je bewust van het effect van jouw interventies en kunt vanuit jouw eigen stijl gericht bijsturen en invloed nemen. Via concrete experimenten in de eigen praktijk en interventies bij andere organisaties geef je jouw eigen vakmanschap vorm: procesinterventies, omgaan met weerstand en leerblokkades, invloed nemen en verbindende communicatie.
Organisatieontwikkeling
De leerinterventies en ondersteuning die je opzet en begeleidt hebben een duurzaam effect op de hele organisatie. We zien een organisatie hier als een voortdurend organiseren en veranderingsproces waarbij je als facilitator en ondersteuner in staat bent om vanuit een eigen visie gerichte interventies en trajecten te ontwerpen, begeleiden en ondersteunen.
Opzet
Wij geloven in de kracht van co-creatie om het programma van de tweedaagse bijeenkomsten vorm te geven. Elke deelnemer is tenslotte eigenaar van zijn eigen leerproces en daar willen we ruimte voor maken. Naast de inhouden die wij op het programma zetten, maken we telkens ruimte voor input van de deelnemers en gaan we aan de slag met relevante thema’s die zich tijdens de sessies aandienen.


Vaste begeleiders van de leergang zijn Sofie Hendrikx en Kris Snick. Beiden zijn verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Naast hen zijn er zeer ervaren adviseurs te gast.
Sofie werkt als procesbegeleider en coach bij Kessels & Smit. Ze ondersteunt individuen, organisaties, bedrijven en de overheid bij hun leer- en ontwikkelvraagstukken. Hen begeleiden om bewuste en gezonde keuzes te maken is een rode draad door haar werk. Dit doet ze door met nieuwsgierigheid, mildheid en aandacht te kijken naar wat aanwezig is, om van daaruit op een waarderende en oplossingsgerichte manier beweging te creëren.
Je kunt hier Kris’ blog ‘Dankbaarheid telt meer dan drie vragen’ lezen. Een ander blog van Kris: ‘Kousen en korte broek maken het verschil (niet)’ lees je hier.
Kris werkt als procesbegeleider en organisatieadviseur bij Kessels & Smit. Zijn werk met groepen en organisaties bestaat hoofdzakelijk uit het creëren van een uitdagende en veilige context waarin mensen het juiste gesprek met elkaar kunnen voeren zodat ontwikkeling, leren en innovatie mogelijk worden. Net door het alledaagse te doorbreken en een inspirerende ervaring te creëren, ontstaan er nieuwe perspectieven en verbindingen tussen mensen.
https://www.kessels-smit.com/krissnick
https://www.linkedin.com/in/krissnick/
De leergang is een basis waar ik wekelijks naar teruggrijp. Het gaf me een kader dat blijft inspireren! Dankzij de leergang ben ik me, meer dan voorheen, bewust van mijn talenten en valkuilen. Hierdoor heb ik een beter zicht op wat ik nog verder wil ontwikkelen waardoor ik mijn eigen groeiproces beter kan sturen. Het hielp ook sterk om me te verzoenen met mijn rol als adviseur vorming en organisatie-ontwikkeling: ik heb nu een helder beeld van wat die rol wel en niet inhoudt en dat helpt me om mijn positie in een bepaald vraagstuk te bepalen. Mede daardoor ben ik de begeleiding van processen fundamenteel anders gaan aanpakken: meer vanuit een onderzoekende dan vanuit een expertrol.
– Jacqueline van Leeuwen | Adviseur vorming en organisatieontwikkeling
De leergang ‘ontwikkelen van effectieve leerinterventies’ betekent 2 jaar na datum nog steeds heel veel voor mij. Deze leergang heeft richting gegeven aan mijn professioneel leven en netwerk. De combinatie van nieuwe kaders en kennis, voldoende aandacht voor groepsdynamica en je individueel leertraject maakt deze leergang zeer waardevol. Bovendien vond ik het een grote meerwaarde dat er ruimte was voor leren en oefenen op het terrein en dat we zo inkijk kregen in de professionele context van de andere deelnemers. Door dit alles kreeg ik een beter beeld van mijn eigen kwaliteiten en unieke sterktes en ontwikkelde ik het vertrouwen deze voluit in te zetten in mijn professionele praktijk. Ik durf te zeggen dat ik zonder deze opleiding en al de mooie mensen die ik hierdoor leerde kennen, vandaag niet zou staan waar ik nu sta als zelfstandig procesbegeleider, coach en adviseur.
– Siska Hoebeeck | Procesbegeleider, organisatieadviseur & coach
De leergang was niet zomaar een opleiding: de diepgang en brede waaier aan leerinhoud, de ruimte voor reflectie en intervisie, de plek voor rust en bezinning, ontmoetingen met experten en soortgenoten… Een kleine fractie van wat zo betekenisvol was. En wat mij de moed heeft gegeven om mijn loopbaan en leven meer zin te geven. Niet alleen ben ik mij meer bewust geworden van mijn eigen talenten, maar is mijn passie rond leren en ontwikkelen zo helder geworden, dat ik gestart ben als zelfstandig leeradviseur. Dank je wel!
– Marc Van den Broeck | Leeradviseur
De volgende editie van deze leergang start begin februari 2023.
Blok 1: Woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 februari 2023
Blok 2: Donderdag 9 en vrijdag 10 maart 2023
Blok 3: Donderdag 20 en vrijdag 21 april 2023
Blok 4: Donderdag 25 en vrijdag 26 mei 2023
Blok 5: Donderdag 22 en vrijdag 23 juni 2023
Blok 6: Woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 8 sept 2023
Blok 7: Donderdag 19 en vrijdag 20 oktober 2023
Blok 8: Donderdag 7 en vrijdag 8 december 2023
De kosten voor dit traject bedragen 5.900 euro (excl. BTW en verblijfskosten).
Dit bedrag is inclusief intakegesprek, literatuur, overig lesmateriaal en twee coachingsgesprekken.
Belgische deelnemers kunnen voor de betaling gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Vroegboekkorting: schrijf je in voor 1 oktober 2022 en betaal slechts 5.500 euro (excl. btw en verblijfskosten).
De vaste verblijfskosten bedragen circa 2.000 euro (excl. btw) (acht tweedaagse verblijven inclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner en verdere catering).
De locatie voor deze leergang is de Heerlijckhyt van Elsmeren in België.