Talentgericht en systemisch werken

Focus op talent en resultaat

Professionals die zich op hun talent voelen aangesproken zijn meer betrokken, creatiever en productiever. In dit traject leer je over de achtergrond en krijg je vooral veel praktische tools om sterke punten en talenten van mensen te ontdekken en die te benutten als springplank voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Speciale aandacht besteden we aan het systemisch perspectief en de methodiek van talentopstellingen.

In dit traject staan twee vragen centraal:

 • Wat zijn mijn eigen talenten en energiebronnen? In welke context kom ik het best tot mijn recht? Hoe kom ik tot meer werkplezier en een goede energiebalans?
 • Hoe ondersteun ik (als HR-adviseur, coach of leidinggevende) anderen om vanuit sterke punten te werken? Ook (juist!) in lastige tijden waarin veel verandert in organisaties.

Direct inschrijven

In dit traject leer je
 • Talent herkennen op verschillende manieren
 • Inzicht in de (theoretische) achtergrond, overwegingen (haken en ogen) en effecten van talentgericht werken voor jouw team of organisatie
 • Talentpatronen (belemmerende en constructieve denk- en handelingspatronen) en de dynamiek tussen talenten herkennen en effectief inzetten. Dit betekent vaak ook het leren ‘vrijmaken’ van talent
 • Talentgerichte functionerings-, loopbaan-, sollicitatie-, en coachgesprekken voeren
 • Een professionele talentlevensloop in kaart brengen
 • (project)Teams vormen op basis van talent
 • Persoonlijk leiderschap versterken gebaseerd én gericht op talent
 • Leren en ontwikkelen stimuleren vanuit talent
Centraal staat de methodiek van talentopstellingen om vanuit een systemisch perspectief vraagstukken in kaart te brengen. In een talentopstelling krijg je zicht op de dynamiek tussen jouw talenten en de patronen die je hebt opgebouwd, met als doel zelf de regie te nemen. In dit blogbericht vind je meer achtergrond over deze bijzondere werkvorm. In dit traject leer je naar talent kijken met een systemische blik, binnen een breder kader van de positieve psychologie en een waarderend perspectief. Zo maak je kennis met onder meer Voice Dialogue, Strengths Based Leadership, werken met (belemmerende en constructieve) overtuigingen, Solution Focused Approach, beeldend en biografisch werken, Job Crafting en Appreciative Inquiry. Met opzet kiezen we vormen die op verschillende manieren te gebruiken zijn, zodat je jouw eigen professionele werkwijze kunt ontwikkelen.

Het traject bestaat uit een tweedaagse en drie losse dagen.

Dag 1 & 2: Kennismaking met elkaar en met de werkwijze

 • Aanscherping en verdieping van leervragen
 • Eigen talent verkennen en kennis maken met methoden: talentinterviews, talentgeschiedenis, talentopstellingen
 • Theoretische verdieping: positieve psychologie en waarderend perspectief

Dag 3: Talent in team en organisatie: hoe ontdek je talent bij anderen?
Dag 4: Persoonlijk leiderschap vanuit talent: hoe krijg je commitment om meer talentgericht te gaan werken?
Dag 5: Talent in actie: hoe begeleid je anderen talentgericht? Wat heb je geleerd en hoe breng je dat verder?

Belangrijke kenmerken van de aanpak in dit traject:

 • We werken aan de hand van professionele casussen en vraagstukken uit de organisatiecontext van de deelnemers
 • Na de start tweedaagse, wanneer iedereen ervaring heeft opgedaan, begeleiden deelnemers anderen talentgericht vanuit de methodiek die hen het beste past onder persoonlijke supervisie van de begeleiders.
 • Tussen de bijeenkomsten door voer je in jouw eigen praktijk gerichte experimenten uit, waar je tijdens de volgende bijeenkomst weer op reflecteert.
 • We snijden het traject telkens toe op de leerwensen van de groep. Zo ontstaat maatwerk in co-creatie.

Deelnemer Saskia Wenniger maakte in 2016 onderstaand filmpje over het traject

Margriet Schut is een zeer ervaren adviseur en coach bij Kessels & Smit, The Learning Company. Talentontwikkeling in organisaties, coaching in leiderschap en het ten volle benutten van je talent en kracht zijn speerpunten in haar werk.

Brenda Vos is eigenaar van Brenda Vos – Topografie van Talent. Ze is adviseur en (team)coach voor talent- en leiderschapsontwikkeling in organisaties. En daarnaast docent in het excellentieprogramma aan de Universiteit Utrecht en Groningen.

Kenmerkend voor de samenwerking van Margriet en Brenda is dat ze levenswijsheid en wetenschap, plezier en verdieping, doorvragen en stilstaan verbinden. Ze delen hun passie voor het voortdurend doorontwikkelen en verfijnen van de theorie en toepassingen van talentopstellingen. Enkele van hun publicaties zijn:

Schut, M., Werken met je talenten in een opstelling, Blog op website Kessels & Smit, 2013.

Schut, M., Ginkel, K. van, Massa, K., Levende driehoeken – Samenwerkingsdynamieken in organisaties zichtbaar maken. 2008.

Schut, M., Ginkel, K. van, Persoonlijk ondernemerschap: pro-actief werken met je talenten. HRD Thema ‘De nieuwe professional’, nr. 1-2004. Deventer: Kluwer

Vos, B.J., Talent Opstellingen – Topografie van onze idealen en kwaliteiten, Tijdschrift voor Coaching, voorjaar 2010.

Vos, B.J. Topografie van Talent , HRD Tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling, 2013

Vos, B,  Gorp, van, B. & Wolfensberger, M.V.C., Professionele koersbepaling in excellentie onderwijs, Tijdschrift Onderzoek voor Onderwijs, Jaargang 42 nummer 2 juli 2013.

“Systemisch kijken en talentopstellingen hebben mij veel helderheid geboden. Het is enorm verrijkend en krachtig om je talenten zo expliciet benoemd te zien. Er was veel ruimte voor mooie en aandachtsvolle gesprekken. De theorie is vanaf het begin toepasbaar gemaakt. We gingen er meteen mee aan de slag. Ik heb in Margriet en Brenda twee voorbeelden gezien van warme, professionele mensen met ieder een eigen stijl van prachtige begeleiding.”
– Carla Roebroeck | Positief werk(T) –

“Ik volgde de opleiding vooral voor mijzelf en voor de theoretische kennis maar Margriet en Brenda pikten feilloos mijn plezier in de opstellingen op en begeleiden me ook in het uitvoeren. Na de training kon ik uit de startblokken en inmiddels heb ik mijn eerste reeks van 3 opstellingen in een talentenprogramma gedaan. Zo prachtig om te zien dat er ook bij de deelnemers daar echt inzicht ontstond in hun situatie.”
– Saskia Wenniger |  Kritisch & Creatief –

De volgende leergang start in oktober en is gepland op de volgende data:

2 en 3 oktober 2017, twee dagen inclusief overnachting
3 november 2017 van 9.30 – 17.00 uur
20 november 2017 van 9.30 – 17.00 uur
8 december 2017 van 9.30 – 17.00 uur

De kosten voor het leertraject bedragen € 2.100,00 vrij van BTW.

De verblijfskosten bedragen € 450,00.

Extra optie: twee coachingsgesprekken € 490,00.

Iedere bijeenkomst is op een bijzondere locatie in het midden van Nederland.