Talentgericht en systemisch werken

Focus op talent en resultaat

Professionals die zich op hun talent voelen aangesproken zijn meer betrokken, creatiever en productiever. In dit traject leer je over de achtergrond en krijg je vooral veel praktische tools om sterke punten en talenten van mensen te ontdekken en die te benutten als springplank voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Speciale aandacht besteden we aan het systemisch perspectief en de methodiek van talentopstellingen.

In dit traject staan twee vragen centraal:

 • Wat zijn mijn eigen talenten en energiebronnen? In welke context kom ik het best tot mijn recht? Hoe kom ik tot meer werkplezier en een goede energiebalans?
 • Hoe ondersteun ik (als HR-adviseur, coach of leidinggevende) anderen om vanuit sterke punten te werken? Ook (juist!) in lastige tijden waarin veel verandert in organisaties.

Direct inschrijven

In dit traject leer je

 • Talent herkennen op verschillende manieren
 • Inzicht in de (theoretische) achtergrond, overwegingen (haken en ogen) en effecten van talentgericht werken voor jouw team of organisatie
 • Talentpatronen (belemmerende en constructieve denk- en handelingspatronen) en de dynamiek tussen talenten herkennen en effectief inzetten. Dit betekent vaak ook het leren ‘vrijmaken’ van talent
 • Talentgerichte functionerings-, loopbaan-, sollicitatie-, en coachgesprekken voeren
 • Een professionele talentlevensloop in kaart brengen
 • (project)Teams vormen op basis van talent
 • Persoonlijk leiderschap versterken gebaseerd én gericht op talent
 • Leren en ontwikkelen stimuleren vanuit talent

Centraal staat de methodiek van talentopstellingen om vanuit een systemisch perspectief vraagstukken in kaart te brengen. In een talentopstelling krijg je zicht op de dynamiek tussen jouw talenten en de patronen die je hebt opgebouwd, met als doel zelf de regie te nemen. In dit blogbericht vind je meer achtergrond over deze bijzondere werkvorm.

In dit traject leer je naar talent kijken met een systemische blik, binnen een breder kader van de positieve psychologie en een waarderend perspectief. Zo maak je kennis met onder meer Voice Dialogue, Strengths Based Leadership, werken met (belemmerende en constructieve) overtuigingen, Solution Focused Approach, beeldend en biografisch werken, Job Crafting en Appreciative Inquiry. Met opzet kiezen we vormen die op verschillende manieren te gebruiken zijn, zodat je jouw eigen professionele werkwijze kunt ontwikkelen.

Het traject bestaat uit een tweedaagse en drie losse dagen.

Dag 1 & 2: Kennismaking met elkaar en met de werkwijze

 • Aanscherping en verdieping van leervragen
 • Eigen talent verkennen en kennis maken met methoden: talentinterviews, talentgeschiedenis, talentopstellingen
 • Theoretische verdieping: positieve psychologie en waarderend perspectief

Dag 3: Talent in team en organisatie: hoe ontdek je talent bij anderen?
Dag 4: Persoonlijk leiderschap vanuit talent: hoe krijg je commitment om meer talentgericht te gaan werken?
Dag 5: Talent in actie: hoe begeleid je anderen talentgericht? Wat heb je geleerd en hoe breng je dat verder?

Belangrijke kenmerken van de aanpak in dit traject:

 • We werken aan de hand van professionele casussen en vraagstukken uit de organisatiecontext van de deelnemers
 • Na de start tweedaagse, wanneer iedereen ervaring heeft opgedaan, begeleiden deelnemers anderen talentgericht vanuit de methodiek die hen het beste past onder persoonlijke supervisie van de begeleiders.
 • Tussen de bijeenkomsten door voer je in jouw eigen praktijk gerichte experimenten uit, waar je tijdens de volgende bijeenkomst weer op reflecteert.
 • We snijden het traject telkens toe op de leerwensen van de groep. Zo ontstaat maatwerk in co-creatie.

Deelnemer Saskia Wenniger maakte in 2016 onderstaand filmpje over het traject

Margriet Schut is een zeer ervaren adviseur en coach bij Kessels & Smit, The Learning Company. Talentontwikkeling in organisaties, coaching in leiderschap en het ten volle benutten van je talent en kracht zijn speerpunten in haar werk.

Brenda Vos is eigenaar van Brenda Vos – Topografie van Talent. Ze is adviseur en (team)coach voor talent- en leiderschapsontwikkeling in organisaties. En daarnaast docent in het excellentieprogramma aan de Universiteit Utrecht en Groningen.

Kenmerkend voor de samenwerking van Margriet en Brenda is dat ze levenswijsheid en wetenschap, plezier en verdieping, doorvragen en stilstaan verbinden. Ze delen hun passie voor het voortdurend doorontwikkelen en verfijnen van de theorie en toepassingen van talentopstellingen. Enkele van hun publicaties zijn:

Schut, M., Van de Wiel, A., Systemisch werken, dynamiek van het geheel

Schut, M., Werken met je talenten in een opstelling, Blog op website Kessels & Smit, 2013.

Schut, M., Ginkel, K. van, Massa, K., Levende driehoeken – Samenwerkingsdynamieken in organisaties zichtbaar maken. 2008.

Schut, M., Ginkel, K. van, Persoonlijk ondernemerschap: pro-actief werken met je talenten. HRD Thema ‘De nieuwe professional’, nr. 1-2004. Deventer: Kluwer

Vos, B.J., Talent Opstellingen – Topografie van onze idealen en kwaliteiten, Tijdschrift voor Coaching, voorjaar 2010.

Vos, B.J. Topografie van Talent , HRD Tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling, 2013

Vos, B,  Gorp, van, B. & Wolfensberger, M.V.C., Professionele koersbepaling in excellentie onderwijs, Tijdschrift Onderzoek voor Onderwijs, Jaargang 42 nummer 2 juli 2013.

“Ik volgde de leergang Talentgericht en Systemisch werken. En kan het heel goed gebruiken in mijn werk. Binnen het Havenbedrijf Rotterdam waar ik werk, begeleid ik elke maand nog wel talentopstellingen. Sterker nog: ook op plekken waar geen haven in beeld is pas ik deze aanpak toe. Erg leuk.
Afgelopen voorjaar ben ik geïnterviewd over de transitie die ik geleid heb – uiteindelijk werd het een heel persoonlijk gesprek wat veelal over talent en het waarderen daarvan ging. Ik vind het leuk dit met jullie te delen. Ook om te bedanken voor de inzichten uit de leergang die hier aan bijgedragen hebben.”
– Helma Kersbergen | Havenbedrijf Rotterdam
Bekijk het interview met Helma op de site van Inner Luck hier.

“Systemisch kijken en talentopstellingen hebben mij veel helderheid geboden. Het is enorm verrijkend en krachtig om je talenten zo expliciet benoemd te zien. Er was veel ruimte voor mooie en aandachtsvolle gesprekken. De theorie is vanaf het begin toepasbaar gemaakt. We gingen er meteen mee aan de slag. Ik heb in Margriet en Brenda twee voorbeelden gezien van warme, professionele mensen met ieder een eigen stijl van prachtige begeleiding.”
– Carla Roebroeck | Positief werk(T) –

“De groep van diverse mensen, achtergronden en organisaties heeft een belangrijke meerwaarde voor mij. Als je visualiseert is het voor de cliënt duidelijk hoe patronen werken en wat het effect is van het eigen gedrag.
Dat wordt heel inzichtelijk door talenten in de ruimte neer te zetten.”
– Marieke Leinders | GZ psycholoog

“Dit traject is een avontuur, begeleid door professionele vakvrouwen die veiligheid en ruimte bieden.”
– Sharon Bartels | communicatieadviseur

“Het traject is persoonlijk, echt op maat, vraaggericht. Verrassend en heel positief.
Het benoemen van talenten heeft me zelfvertrouwen gebracht. Ik heb sterk mijn meerwaarde in het team en als HR adviseur leren kennen.
En ik heb veel tools om in de organisatie talentgericht en waarderend te werken.”
– Maaike van Gogh | HR adviseur

“Voor mij heeft het leertraject een mooie opbrengst. Ik heb mijn natuurlijk leiderschap meer handen en voeten kunnen geven. Het ontdekken van mijn talenten en oefenen met gedrag heeft mij energie gegeven en vertrouwen, waardoor ik met meer rust werk. Ik geef anderen meer richting, ruimte en te doen waar zij goed in zijn om samen resultaten te bereiken. Heel mooi was het werken met de paarden, dat gaf diep en rijk inzicht. Het ‘voelde’ goed!”
– Leidinggevende | Wageningen Universiteit

“Ik volgde de opleiding vooral voor mijzelf en voor de theoretische kennis maar Margriet en Brenda pikten feilloos mijn plezier in de opstellingen op en begeleiden me ook in het uitvoeren.
Na de training kon ik uit de startblokken en inmiddels heb ik mijn eerste reeks van 3 opstellingen in een talentenprogramma gedaan. Zo prachtig om te zien dat er ook bij de deelnemers daar echt inzicht ontstond in hun situatie.”
– Saskia Wenniger | Kritisch & Creatief

“Leren is bewustwording, betekenis geven, kennis, ervaring maar ook gedachten en gevoelens delen en patronen doorbreken. En waar het voor leren zo is, is dat voor mij ook voor waarderend werken en talentgericht werken. Opmerkelijk is dat alle deelnemers aangeven dat de impact van de training zeer groot is. Vooral als je je bedenkt dat het feitelijk over een training gaat van 5 dagen.”
– Masja Bijman | HR Adviseur

“Het krachtige effect van het werken met talentopstellingen merk je pas echt als je het zelf doet of begeleidt. Dan zie je wat er gebeurt en vallen er kwartjes, heel bijzonder. Er is geen betere manier om je bewust te worden van je onderbewuste. Je leert je talenten kennen en hoe je ze in kunt zetten. Door je talenten te koppelen aan je interesses kun je worden wie je bent.
De trainers zijn bijzonder deskundig en vullen elkaar mooi aan. Margriet zeer deskundig, intuïtief, en voelt wat er nodig is in het moment. Brenda, helder, oordeelsvrij en wetenschappelijk onderlegd. Samen een prachtige mix.”
– Titia Terpstra | Talentontwikkeling, loopbaanadvies

“Wat het leertraject sterk maakt is het werken met concrete situaties van de deelnemers en de praktische toepasbaarheid. Jekrijgt als deelnemer veel tools, diverse werkvormen en oefeningen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Er wordt veel gedeeld. Ik gebruik veel van de oefeningen die we zelf hebben gehad ook in mijn loopbaancoaching. Daarnaast kijk ik nog regelmatig terug in het lesmateriaal.”
– Hilde Stringa

“In dit leertraject heb ik mijzelf een nieuwe taal en werkwijze eigen gemaakt om talenten te duiden bij mijzelf en anderen. Ik gebruik hierbij de beschrijvingen van Gallup. De test die wij hebben gedaan gebruik ik als HR business partner regelmatig in gesprekken. Bijvoorbeeld met een leidinggevende die niet goed uit de verf komt of wanneer iemand onvoldoende functioneert. Met deze methode kun je snel de talenten van de ander duiden. Het is een positieve benadering. Je kijkt naar de kracht en talenten van de ander en onderzoekt samen hoe hij/zij deze kan versterken.”
– Suzanne van Duin | HR Businesspartner

De volgende leergang start september 2018 en is gepland op de volgende data:

27 en 28 september 2018, twee dagen inclusief overnachting
11 oktober 2018 van 9.30 – 17.00 uur
5 november 2018 van 9.30 – 17.00 uur
27 november 2018 van 9.30 – 17.00 uur

De kosten voor het leertraject bedragen € 2.100,00 vrij van BTW.

De materiaal- en verblijfskosten bedragen € 450,00 vrij van BTW.

Extra optie: twee coachingsgesprekken € 490,00 excl. 21% BTW

Iedere bijeenkomst is op een bijzondere locatie in het midden van Nederland.