Online workshop ‘De rol van macht in veranderprocessen’

Speciale editie van de Verander Express

De Verander Express is een interactieve ‘thinkshop’ waarin je aan de hand van korte interviewfragmenten je eigen perspectief op verandering verkent en expliciet maakt.

In juni is deze online te volgen, specifiek gericht op het thema ‘macht’ in veranderprocessen. De oerdefinitie van macht van Robert Dahls luidt: “Macht is het vermogen van A om B dingen te laten doen die B eigenlijk liever niet wil.” Die definitie durven we te betwijfelen. Macht hangt naar ons idee namelijk samen met hoe die ervaren wordt. Macht ontstaat in relaties. Maar hoe? Hoe ontdek je waar de macht ligt? Die van anderen en die van jezelf? En hoe ga je er effectief mee om? Dat zijn vragen waar je in deze speciale editie van de VeranderExpress mee aan de slag kan.

Ervaren veranderadviseurs Ton ten Broeke en Marcel Kuhlmann van Kessels & Smit, The Learning Company, verzorgen de Verander Express. Ze interviewden zes professionals die allemaal op hun eigen wijze bezig zijn met veranderen. Als leidinggevende, als adviseur of als deelnemer aan een veranderproces. Hoe gaan zij in hun praktijk om met macht? Hoe beleven ze het?

De interviewfragmenten – in de vorm van korte clips – bieden je de gelegenheid om je in jouw eigen vragen op dit terrein te verdiepen. De diversiteit aan perspectieven, reflecties en verhalen zet jou aan het denken over jouw eigen manier van kijken. Je kijkt een deel van de filmpjes (kies zelf!) en bespreekt deze met andere deelnemers. Zo krijg je inzicht in, en taal voor jouw eigen visie en aanpak, én nieuwe ideeën voor jouw praktijk.

De VeranderExpress is bedoeld voor iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is om zaken werkend te krijgen en te veranderen. Groot of klein. Complex of eenvoudig.

De workshop wordt aangeboden via Teams (we gaan ervan uit dat je er bekend mee bent) en is gepland op 26 juni van 9.30 – 12.00 uur.

De kosten bedragen € 119,00, vrijgesteld van BTW.


Direct inschrijvenMeer informatie aanvragen

Soms lijkt de taal die we in veranderingsprocessen gebruiken afkomstig van Prorail of de NS. Zo kennen veranderingsprocessen ‘spoorboekjes’, is er sprake van een ‘rijdende trein’ en ‘parallelle sporen’. Het aardige van reizen met de trein is dat je jouw reis goed kunt plannen: wanneer vertrek je vanaf welk spoor? Wat er echter tijdens de reis gebeurt blijkt in de praktijk een stuk minder voorspelbaar en planbaar. Je kunt denken aan vertragingen, nieuwe ontmoetingen, verrassende gesprekken, irritaties in de stiltecoupé en ongekende vergezichten. Planbaar en tegelijkertijd onvoorspelbaar dus. De reizigers die je tijdens jouw reis tegenkomt kennen allemaal hun eigen bestemming en hun eigen verhaal. Wanneer je tijdens jouw reis eens met deze reisgenoten het gesprek zou aangaan, ontdek je niet alleen wat hun bestemming is maar ook wat hun verhaal is. Deze ontmoetingen en verhalen kunnen je aan het denken zetten en je een ander perspectief aanreiken. Dit gegeven is het uitgangspunt voor de Verander Express.