Meedoen aan het Grote FCE-Onderzoek ‘Van klein experiment naar grootschalige beweging’?

We zoeken mede-onderzoekers en mooie voorbeelden!

Onderzoek FCE

Als je vernieuwing wilt realiseren kun je het best klein beginnen. Dat is bekend. Maar dan? Hoe veranker je de kleine beweging en schaal je op naar een grootschalige vernieuwing? Daar gaat Het Grote FCE-Onderzoek over. Op woensdag 10 oktober en donderdag 11 oktober organiseren we twee startworkshops. Iedereen die nieuwsgierig is en zin heeft om mee op onderzoek uit te gaan, kan hieraan meedoen. 

Waar gaat het onderzoek over?

Uit allerlei onderzoek en praktijkervaringen weten we inmiddels dat je een grote innovatie het best klein kunt beginnen. Een experiment in enkele teams levert meer betrokkenheid op dan het ‘uitrollen’ van een uniforme aanpak. Een belangrijke vraag waar we nog niet zo veel van weten is hoe je via die kleine ‘beginnetjes’, die plekken waar al iets zichtbaar is van je gewenste toekomst, kunt bouwen aan de grote beweging waar je op uit bent. Daar gaat het onderzoek over. Lees meer in deze tekst over de aanleiding van het onderzoek. De onderzoeksvragen zijn:

  1. Hoe kan een beweging die ontstaat groter worden – zodat er meer mensen bij betrokken raken?
  2. Hoe kan een beweging die ontstaat steviger worden – zodat mensen slimmer gaan werken?
  3. Wat zijn manieren waarop initiators regie kunnen voeren op de beweging?
Wat is het idee?

We willen het onderzoek graag doen met vakgenoten uit de praktijk die ook nieuwsgierig zijn naar die vragen. Omdat het inspirerend is om te leren met en van elkaar door bijvoorbeeld interviews te doen en samen uit te pluizen wat je hebt gevonden. Hoofdonderzoeker is dr. Suzanne Verdonschot. Zij heeft het theoretisch raamwerk gemaakt, formuleert de onderzoeksvragen, ontwerpt de methodiek en leidt de dataverzameling en analyse.

Wat vragen we van jou?

Als je nieuwsgierig bent en zin hebt om mee op onderzoek uit te gaan, nodigen we je uit voor de startworkshop. Tijdens deze bijeenkomst leer je meer over de achtergrond van het onderzoek en het onderliggende raamwerk. Daarnaast kies je uit de verschillende opties om mee te doen welke vorm het best bij jou past. Je oefent met vragen stellen en maakt kennis met de interview-instrumenten die we ontwikkeld hebben.

Hoe kun je meedoen?

Er zijn drie manieren waarop je kunt instappen als mede-onderzoeker:

  1. Meedoen door zelf regie-interview(s) te doen.
  2. Meedoen door in een studiegroep mee te werken aan reconstructie van bewegingen die plaatsgevonden hebben in de samenleving.
  3. Meedoen door mensen aan te dragen uit je eigen netwerk die anderen kunnen gaan interviewen. Of misschien wil je wel een eigen mooi voorbeeld uit je eigen praktijk aanmelden als casus?

Inmiddels zijn er twee startworkshops geweest.
Als je hier niet bij kon zijn maar wel interesse hebt om mee te doen, laat het dan gerust weten. Dat kan via [email protected]

Download dan de brochure