Postbachelor opleiding e-Learning
Voor e-Learning met impact, een rijke variatie aan blended leer- en werkvormen
Ben jij de learning professional op zoek naar een gedegen opleiding die je helpt om e-Learning op een doordachte en effectieve wijze te integreren in jouw werkveld? Je denkt en werkt op minimaal hbo-niveau en bent klaar voor de volgende stap om jezelf en jouw organisatie verder te ontwikkelen.
In deze inspirerende e-Learning opleiding komen theorie en praktijk bij elkaar en veranker je met praktijkopdrachten het leren in je eigen werkcontext. Samen met andere learning professionals leer je op een blended manier van en met elkaar en word je ondersteund door hoofddocent Marcel de Leeuwe met zijn team van gastdocenten.
Deze unieke opleiding is bijna 20 jaar geleden gestart bij Fontys, en na een paar jaar bij Avans Plus en gaat er een nieuwe fase in bij FCE. We zijn trots dat we met deze opleiding een verschil kunnen maken.
In dit blog van Pieterjan van Wijngaarden, naar aanleiding van een interview met Marcel de Leeuwe, de hoofddocent, en Gardi Bloemhof, een oud-deelnemer, kun je meer lezen en via Soundcloud kun je het interview beluisteren.

Met de Postbachelor opleiding e-Learning versterk je alle bekwaamheden waarmee je binnen of buiten jouw organisatie op zowel strategisch als praktisch niveau kunt meedenken over de invulling van e-Learning projecten. Je weet welke innovatieve werkvormen en tools je in moet zetten om tot een krachtig resultaat te komen. Trends en ontwikkelingen zoals 70:20:10, mixed reality en gamification bekijk je kritisch en weet deze op waarde te schatten. Je bent een goede gesprekspartner voor zowel collega’s, opdrachtgevers alsook e-Learning leveranciers. Inhoudelijk ben je sterk maar je hebt ook kennis van agile ontwerp- en ontwikkelprocessen en weet hoe je e-Learning succesvol kunt implementeren. De Postbachelor opleiding e-Learning van FCE helpt jou grip te krijgen op de complexe en waardevolle wereld van e-Learning.
De postbachelor opleiding e-Learning bestaat uit een rijke variatie aan blended leer- en werkvormen:
- 13 Lesavonden op locatie in Utrecht (3 uur)
- 7 Webinars (1,5 uur)
- 2 Trainingsdagen op locatie in Utrecht (6 uur)
- 2 Excursies naar e-Learning bedrijven (3 uur)
- Afsluitende avond met eindpresentaties
Gedurende de contactavonden worden door de hoofddocent en de vele ervaren gastdocenten relevante theoretische inzichten gecombineerd met concrete voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. De contactavonden worden afgewisseld met vele webinars, twee trainingsdagen met hands-on oefeningen en je maakt middels twee excursies kennis met e-Learning bedrijven. Gedurende de opleiding verwerk je het geleerde in vier opdrachten en pas je direct nieuwe inzichten toe. De invulling van de opdrachten wordt bepaald door jouw werkpraktijk. De opdrachten:
- Hoofdopdracht die je op jouw werkpraktijk afstemt (vrije invulling)
- Schrijven van een artikel over e-Learning
- Maken van video-interviews
- Realiseren van e-Learning over e-Learning
Een levendige online leeromgeving wordt tijdens de opleiding gebruikt en hierin vind je niet alleen alle verdiepende bronnen, presentaties, mindmaps en andere content, zoals opgenomen webinars, maar ook activiteiten zoals een online intake, reflecties na elke bijeenkomst, inleveropdrachten en een forum. Tijdens de contactmomenten neemt iedereen een laptop of tablet mee zodat we ook dan de leeromgeving kunnen gebruiken. Je behoudt ook na de opleiding onbeperkt toegang tot deze leeromgeving. Aan vier grote opdrachten die je het liefst in de werkpraktijk uitvoert ben je ongeveer 80-100 uren bezig. Aan de vier opdrachten wordt individueel gewerkt maar samenwerken met een collega of andere deelnemer is zeker mogelijk. De contactdagen vragen een investering van 70,5 uren. Via de leeromgeving krijg je veel verdiepende bronnen aangeboden en een aantal e-Learning zelfstudie modules maar het doornemen hiervan is facultatief en niet voorwaardelijk voor het succes van de opleiding. Bij enkele avonden (2 of 3) wordt door de gastdocent een voorbereidende korte opdracht gegeven die ongeveer 30 – 60 minuten vraagt. Na elke avond vragen we je om 10 minuten te besteden aan het beantwoorden van twee reflectievragen. De contactavonden zijn gepland in de mooie grote kerkzaal van De Zalen van Zeven in Utrecht. Jouw profiel? Je werkt/denkt minimaal op hbo-niveau. Je bent werkzaam als learning professional in de rol van docent, onderwijsontwikkelaar, trainer, leermateriaal ontwikkelaar, onderwijskundig ontwerper, learning innovator, L&D adviseur, HR professional, etc. Je hebt kennis van didactiek en staat open voor innovatieve vormen van leren. Deelnemers aan eerdere uitvoeringen waren werkzaam in het onderwijs, bij bedrijven, overheid en zorg of als zelfstandige learning professional.
Deze opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren vakmensen die hun strepen ruimschoots verdiend hebben. Dit zijn zonder uitzondering professionals die op een eerlijke en kritische manier naar het vakgebied kijken en hun fouten durven te delen.
De hoofddocent is onafhankelijk e-Learning specialist Marcel de Leeuwe. Marcel is sinds 2003 betrokken bij deze opleiding waarvan sinds 2012 als hoofddocent. Marcel coördineert de opleiding en is eindverantwoordelijk, hij verzorgt een belangrijk deel van de lesavonden en webinars. Hij begeleidt alle deelnemers bij de opdrachten en geeft hierbij persoonlijke feedback. Buiten deze opleiding werkt Marcel ruim 20 jaar als e-Learning specialist bij vooral bedrijven, overheid, non-profit en zorgorganisaties. Hij heeft gewerkt bij o.a. SPC Training, Fontys, Stoas (nu UP learning) en Noordhoff Uitgevers.
Wilfred Rubens is behalve de meest productieve blogger en auteur binnen e-Learning ook iemand die perfect theorie weet de koppelen aan de praktijk van met name het onderwijs. Hij prikt met een kritische pedagogisch-didactische bril door hypes heen. Wilfred werkt als onafhankelijk e-Learning specialist voor verschillende organisaties zoals mbo-instellingen, hogescholen en particuliere opleiders.
Jeroen Krouwels is commercieel directeur en mede-eigenaar van Hihaho.com (interactieve video) en is sinds de lerarenopleiding met ICT en leren bezig. Eerst met zijn eigen bedrijf, daarna bij Noordhoff Uitgevers en nu bij Hihaho video. Jeroen is altijd met spannende innovaties bezig waarbij de praktijk centraal staat.
Cherida Louz heeft een unieke combinatie gevonden in haar werk: ze is zowel operatieassistente bij hartoperaties als onafhankelijke-Learning specialist. Binnen de zorg ligt haar affiniteit maar haar vakmanschap zet ze ook in bij andere organisaties. Ze kijkt met een nuchtere blik naar e-Learning en weet met scherpe vragen situaties te verhelderen.
François Walgering en Max Mertens zijn gespecialiseerd in het creëren van learning eco-systemen. Beiden werken bij Next Learning Valley en begeleiden uiteenlopende organisaties met Learning Experience Platforms, learning analytics,xAPI en Learning Record Stores. Ze weten een optimale gebruikerservaring en slim gebruik van data te combineren.
Alex van der Linden is een vakman die werkt als Consultant L&D Innovation bij KLM. Hier neemt hij de organisatie mee in zeer diverse e-Learning projecten. Het gaat niet over innoveren maar over het creëren van meerwaarde van de organisatie. Alex heeft zeer veel kennis en ervaring in zowel de didactische kant maar ook de technische e-Learning infrastructuur.
Fons van den Berg heeft als leraar de kracht leren kennen van computers. Fons is de e-Learning man die alles weet van onderwijsinnovatie met behulp van Apple technologie en methodieken. Binnen het onderwijs is hij de persoon die scholen meeneemt in uiteenlopende onderwijsinnovaties. Apple erkent zijn vakkennis en inzet en met zijn bedrijf SeeGenius inspireert Fons scholen en docenten in binnen- en buitenland, vaak namens Apple.
Edwin Bleumink is een kritische innovator. Als Innovation Manager Learning Technology bij KLM is hij op zoek naar waarde creëren voor de organisatie en de professionals binnen KLM door de inzet van innovatieve leertechnologie. Dat doet hij ook als Co-founder bij Learning Linkers voor andere organisaties. Zijn specialiteit is immersive learning met VR, AR en mixed reality.
Hier vind je de podcast van het interview met Marcel de Leeuwe en Gardi Bloemhof.
“Wil je je verder ontwikkelen en bekwamen in het ontwikkelen van o.a. het ontwerpen van Blended Learnings, ontwikkelen en maken van e-Learnings, de kracht van Multimedia en het gebruik maken van Mobiel leren, volg dan de Postbachelor opleiding e-Learning.
Marcel de Leeuwe en zijn collega’s inspireren je en dagen je uit om jouw producten naar een hoger niveau te brengen door alle mogelijkheden die er zijn in het online leren te laten zien en te benutten.
Dagelijks maak ik gebruik van de opgedane les- en leerstof, daarnaast blijf je in contact met je medestudenten en docenten om ervaringen en vraagstukken te toetsen.”
Marko Bramme, Vakspecialist operationele Informatie Voorziening Research and development blended learning |
Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden
“Nog voordat de urgentie van online leren zo duidelijk was de opleiding E-learning bij Marcel de Leeuwe mogen volgen. Het is een zeer complete en actuele opleiding, gericht op de dagelijkse beroepspraktijk. Marcel zijn kennis en ervaringen op dit vlak zijn uitgebreid en divers, ook kan dit gezegd worden van de verschillende experts die als gastdocent bij de opleiding betrokken zijn. Marcel weet een goede sfeer te scheppen tijdens de opleiding en is altijd gericht op delen en het zoveel mogelijk op maat aanbieden van de stof. Kan deze opleiding van harte aanbevelen en voor diegenen die starten, heel veel plezier.”
Gardi Bloemhof, sr. Adviseur Leren & Ontwikkelen | Isala Academie bij Isala (ziekenhuis)
“Vijf jaar geleden heb ik deze opleiding, toen bij Fontys, gevolgd.
Marcel de Leeuwe en zijn gastdocenten laten een heel scala aan kennis en ervaring op het gebied van e-learning de revue passeren. Ik pluk daar nog steeds de vruchten van, want het was niet alleen een helder verhaal over het ontwikkelen van bijzondere leerervaringen maar ook een inkijk in het hele veld van digitaal leren voor organisaties. Zowel in het heden als waar we naartoe gaan in de toekomst.
En het is absoluut een staaltje ‘practice what you preach’ want de hele opleiding was een bijzondere leerervaring waar ik nog steeds met enorm veel plezier aan terugdenk.”
Jeremine Holt, Zelfstandig e-Learning specialist
“Na een carrière-switch van het onderwijs naar het gebied van e-learning, ontstond bij mij al snel de behoefte aan een meer fundering. De postbachelor opleiding e-learning heeft mij een goede basis gegeven in de volle breedte van het werkveld. Niet alleen heb ik enorm veel geleerd op het gebied van digitale didactiek, tools, implementatietrajecten, innovatie en actuele ontwikkelingen, maar ook heb ik mijn netwerk met veel interessante mensen kunnen uitbreiden. Hoofddocent Marcel de Leeuwe, maar ook de gastdocenten wisten daarbij altijd de onderwerpen boeiend te brengen en de groep te activeren tot samenwerking. Hierdoor ontstond steeds een gevarieerd en breed beeld van het onderwerp binnen een enthousiaste en productieve sfeer. Voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van e-learning, is deze opleiding is naar mijn idee een must. Van harte aanbevolen!”
Erik Houweling, Instructional designer TTA
“Ik heb in 2018-2019 bij Marcel de opleiding E-learning gevolgd (toen nog bij Avans Hogeschool). Ik heb heel veel geleerd. Het was een brede opleiding waar zo’n beetje alle facetten van e-learning aan de orde zijn geweest. Van e-learning concepten tot tools tot big data tot e-learning als ecosysteem. In één van de opdrachten heb ik een onderzoek gedaan naar wat de oorzaken waren dat de implementatie van een leersysteem voor persoonlijke ontwikkeling bij één van mijn opdrachtgevers mislukt was. Super interessant en heel veel van geleerd! … En ik heb in deze opdracht veel gehad aan de inspirerende les van Wilfred Rubens over implementatie. Het was een heel praktijkgerichte opleiding met docenten die allemaal in de beroepspraktijk werkzaam zijn en heel inspirerend vertelden. Ik hoop voor jullie dat ze allemaal blijven. Met speciale dank aan Wilfred Rubens, Jeroen Krouwels, Cherida Louz en natuurlijk Marcel de Leeuwe.”
Annelies Asberg, Projectmanager en e-Learning specialist onderwijsmethodes
“In 2016 heb ik de Postbachelor opleiding e-Learning gevolgd bij Marcel de Leeuwe. Het is een pittige opleiding die mij heeft geholpen de stap te nemen van ervaringsdeskundige naar docenttrainer in blended learning. Dankzij de lessen begon ik ‘door de bomen het bos te zien’. Er kan zoveel in e-learning land, maar wat is echt zinnig, wat werkt en waar creëer je waarde? De opdrachten in de opleiding waren heel waardevol voor mijn leertraject, en hebben ook hun impact gehad bij mijn werkgever destijds (De Haagse Hogeschool) door blended learning op de kaart te zetten. Nu vier jaar later heb ik goed lopende onderneming als trainer en adviseur in blended learning voor het onderwijs. Ik heb mijn eigen e-learning modules en een online training ontwikkeld, deze opleiding is daarvoor een belangrijke kick-starter geweest!”
Joanne Heidinga, Docenttrainer en onderwijskundig adviseur | www.blendit.nu
“De Postbachelor opleiding e-Learning heeft mij persoonlijk veel gebracht. Met bevlogen docenten kon ik mijn ervaringen delen in een opleiding waarin een prachtige variatie aan blended leer- en werkvormen aan de orde kwamen. Niet alleen de theorie, maar vooral ook de praktijk werden behandeld.
Zowel individueel als in groepen werd ik ondergedompeld in de talloze mogelijkheden van e-learning. En met de groep collega studenten heb ik nog steeds contact! In de razendsnel veranderende wereld van e-learning geven de docenten je op een rustige manier inzicht en overzicht van de ontwikkelingen waardoor je je met recht e-learningspecialist mag noemen. Deze opleiding is écht de moeite waard! Door de openheid van de docenten werd ik overigens geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met mijn onderzoeksvraag in een eindopdracht: ‘Geef inzicht en creëer een (wetenschappelijk) onderbouwd overzicht van toepassing van e-learning en blended learning activiteiten met betrekking tot didactische modellen en werkvormen voor professionalisering van de leraar.’
Deze onderzoeksvraag mondde uit in een voorpublicatie van het ‘Basisboek E-learning Maken’, dat inmiddels bij veel professionals als naslagwerk dient voor een consistente inhoudelijke ontwikkeling van e-learningmodules.”
Klaas Bellinga, E-learning Wizard | Lerarenacademie.nl
De opleiding start op 23 januari 2024 (en eindigt in december 2024). De exacte planning volgt nog.
De kosten van deze leergang bedragen € 5.225 vrij van BTW.
Voor de contactavonden/dagen gebruik van een enorme kerkzaal in de prachtige locatie van De Zalen van Zeven in de Boothstraat in Utrecht.