Het is echt je eigen leerweg, maar je doet het in gezamenlijkheid

"De mensen uit mijn leergroep zie ik nog steeds regelmatig"

Ik ben MD adviseur bij Heliomare, een revalidatie-instelling. Om me te helpen te groeien in die rol ben ik destijds de leergang gaan doen. De opleidingsdagen waren eigenlijk een aaneenschakeling van mooie momenten. Het is je eigen leertraject, je eigen leerweg, maar je doet het wel in gezamenlijkheid. Je leert echt hoe je anders met dingen om kunt gaan. Veel meer vanuit energie kan doen in plaats van vanuit wat er niet is.

De waarderende benadering heb ik echt meegenomen uit de leergang. Het is een stijl van leven, geen kunstje wat je kan doen. Ik probeer het nog steeds in mijn werk te doen. Bijvoorbeeld als ik met een team aan de slag ben en de stemming erg negatief is. Dan vraag ik: wat gaat er goed? Waar ben je trots op? Waarom ga je elke ochtend naar je werk? Dan zie je een omslag. Je moet de taal een beetje aanpassen aan de mensen die je tegenover je hebt.

Het leren delen en niet langer alles in je eentje doen, vind ik ook heel waardevol van de leergang. Wij hadden een hele hechte leergroep. Nog steeds eten we een aantal keer per jaar samen. We delen dingen met elkaar. Als er wat is of als je iets wilt, dan mail je even en krijg je altijd wel antwoord van een paar mensen. Ook met mensen uit andere leergangen voel je gelijk dat het goed zit. Als ik bij de Maliebaan binnenstap voelt dat echt als thuiskomen.

Marian is verbonden aan de H-academie van Heliomare.