Na de leergang kreeg ik heel andere vragen en projecten

"Ik heb veel geleerd over ons vak, over anderen en over mijzelf."

In mijn werk als opleidingsadviseur pas ik dat wat ik heb geleerd bij de FCE dagelijks toe. Ik krijg daar veel positieve feedback op. Eigenlijk mag ik het geen werk noemen, zoveel passie en energie heb ik ervoor. Het is eerder een levenshouding of een vak.

Vroeger was ik trainer pur sang en na de leergang word ik veel meer gevraagd om managementontwikkeling te faciliteren. Ik neem daarbij de waarderende benadering mee in gesprek: wat zijn jouw talenten en wat zijn de talenten van de medewerkers? De leergang was bij het werken met talent een belangrijke inspiratiebron. Het heeft me zowel veel over mijzelf geleerd als over anderen. Wat zijn mijn sterke punten en waar zit ik mijzelf nu nog in de weg om die sterke punten in te zetten? Ik ben er vrij laat achter gekomen dat mijn passie zit in het ontwerpen van leertrajecten van mensen. Zien wat mensen kunnen en van daaruit verder bouwen. Dit heb ik bij de FCE geleerd.

Ik begon ook te experimenteren met wat ik leerde in de opleiding door het toe te passen in mijn eigen omgeving. Ik vroeg mijn zoon bijvoorbeeld niet meer: “Hoe was het op school?”, maar “Wat is het leukste dat je vandaag hebt meegemaakt?”. Achteraf zei hij dat het hem heeft geholpen om anders te kijken naar leren en om het vol te houden. Het is een manier van in het leven staan. Het raakt daarom niet alleen jezelf, je omgeving groeit ook. Ik vind het prachtig om daar een invloed op te hebben.

Mijn droom voor het vakgebied is dat het veel vaker gaat over de dingen die je echt graag doet, waar je echt goed in wilt worden, en niet alleen over diploma’s. Daarom zal ik ook altijd betrokken blijven bij de FCE. Want daar herken ik die houding. Elke keer als ik ons netwerk binnenstap denk ik: ja het kan! Toen ze me een paar jaar geleden als bestuurslid vroegen hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

André werkt als HRD adviseur bij Aleris en is lid van het Bestuur van de Stichting FCE.