Een springplank voor het vak van leren & ontwikkelen

"Via de FCE heb ik echt een basis gelegd voor het vak van leren & ontwikkelen."

Voordat ik bij de FCE begon was ik nog niet werkzaam in het vak van leren en ontwikkelen. In een heroriënterende fase werd ik op de FCE gewezen. Ik had het gevoel dat het als springplank kon fungeren. En dat was ook zo.

Eén van de mooiste herinneringen, is het verzorgen van een visietraject bij de politie in het tweede jaar. Ik stond er onverwacht alleen voor doordat er iemand ziek was. Stond ik daar: voor een zaal vol politiemannen. Dan merk je ineens dat je de bagage hebt om zoiets vorm te geven. Er zaten hele spannende momenten in en dat maakt het nog mooier als het lukt om het tot een goed einde te brengen. Naderhand werd ik gebeld dat die dagen echt iets teweeg hebben gebracht en nog steeds impact hebben.

Al tijdens de leergang kon ik echt aan de slag, vanuit de rol van facilitator/trainer, om samen met teams en organisaties te werken aan cultuur, gedrag en communicatie waarbij passie en energie belangrijke pijlers voor mij zijn. Voor mij is het altijd belangrijk als ik met mensen werk dat ik bij hun energie kom en bij de essentie van de dingen die ze doen. Ik zou graag willen dat daar meer ruimte voor is in organisaties.

De leergang heeft een enorme invloed op mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling. Veel dingen die ik in de leergang geleerd heb pas ik ook echt toe in mijn werk. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om echt aan te sluiten bij de mensen met wie je aan het werk bent.

Vanuit al die ervaringen en de basis die gelegd is tijdens de FCE-leergang ben ik inmiddels al flink wat aantal jaren werkzaam in het adviesvak, als organisatie-ontwikkelaar, adviseur, coach, faciliteren van leer- en leiderschapsprocessen. Daarbij werk ik vanuit het geloof dat als je de kracht van mensen aanspreekt er heel veel in beweging kan komen. Zoals Joseph Kessels tijdens de leergang al tegen me zei: ‘een kleine stap is ook een stap’. En zo zie ik dat ook: in elke kleine stap zit een kracht die een beweging in gang kan zetten: vele stappen samen vormen de echte verandering.

Meer lezen over Marja en haar werk? Kijk op de site van Hiemstra & De Vries.