Met de leergang “leiders van de toekomst” willen we mensen die bezig zijn met het maken van maatschappelijke impact verbinden met elkaar en hun leren versterken.
Ons idee is dat je bouwen aan ‘toekomstbewust handelen’ binnen organisaties kunt zien als een beweging. Het liefst begint het helemaal niet zo groot, maar juist klein met een aantal experimenten en personen die het belangrijk vinden of erin geloven dat toekomstbewustzijn een relevant thema is om binnen hun organisatie aan te werken. We gaan aan de slag met (informele en formele) leiders die hun geloof in een betere, rechtvaardige, gezondere, duurzame wereld omzetten in daden. ‘Leiders van de toekomst’ dus die binnen de context waarin ze werken grootse veranderingen in gang zetten door hun kompas te volgen en ‘gewoon’ te doen wat hun hart hun ingeeft.
Opbouw van de leergang:
We starten de leergang met een tweedaagse, dan volgen vier hele dagen, tussendoor zijn er twee losse dagdelen met workshops die door de deelnemers zelf worden ontworpen en gefaciliteerd. Tussen de bijeenkomsten door vinden er intervisie bijeenkomsten plaats. We werken met een groep van tussen de 6 en 12 deelnemers.
Werkplaats ‘Bouwen aan duurzaamheid’
Meer informatie over toekomstbewust handelen vind je op de online werkplaats ‘Bouwen aan Duurzaamheid’ waar we als community onderzoek doen naar hoe je kunt werken aan duurzaamheid in je organisatie.
Hieronder zie je hoe het traject er in vogelvlucht uit ziet.
Leerprincipes:
De volgende principes staan centraal in de leergang:
- Leren in het werk: deelnemers werken aan een urgent en belangrijk vraagstuk in hun organisatie of werkcontext en dient als actief leermiddel en zet aan tot experimenteren
- Leren van en met elkaar: deelnemers vormen een belangrijke bron van leren voor elkaar. Door uit te wisselen, ervaringen te delen en bij elkaar de kunst af te kijken
- Leren gebeurt door te kijken vanuit verschillende perspectieven en het benutten van de aanwezige diversiteit
- Leren gaat over het versterken van je persoonlijke effectiviteit: door dingen uit te proberen en te reflecteren op je eigen handelen
- Leren door eigenaarschap te nemen op je eigen ontwikkeling: door het programma co te creëren ontstaat een behulpzame en effectieve leercontext voor iedereen
Aan het eind van deze leergang:
- Bezit je nieuwe vaardigheden, inzichten en bewustzijn om vanuit een stevige bedding krachtig te kunnen zijn en uit te dragen wat voor jou van belang is
- Heb je inzicht in je drijfveren en kan je deze manifesteren
- Heb je gelijkgestemden aan je netwerk toegevoegd en gebouwd aan een behulpzame community
- Heb je de moed en het lef om te gaan voor waar je in gelooft, ook al is dat tegen de stroom in
- Heb je de veerkracht om om te kunnen gaan met alles wat je onderweg aan tegenkracht tegen kan komen
- Heb je inzicht in talenten en hoe die effectief te maken
- Heb je systemisch inzicht en politieke vaardigheden om veranderingen te sturen
- Kan je jouw energiehuishouding goed reguleren
Opbouw van het programma
We starten het traject met een tweedaagse in de natuur, waarin we als groep de verdieping opzoeken en het fundament leggen van de leergang. Dan volgen vier hele dagen waar steeds 1 thema wordt uitgewerkt. Tussendoor zijn er twee losse dagdelen die door de deelnemers zelf worden ontworpen en gefaciliteerd. Tussen de bijeenkomsten door vinden er intervisie bijeenkomsten plaats. We werken met een groep van tussen de 6 en 12 deelnemers.
Kernelementen
- Tijdens het traject staat je persoonlijke vraagstuk in het werk rondom toekomstgericht handelen centraal
- Je wordt gekoppeld aan een mede deelnemer uit een andere context om het leren te versterken. Als buddies ben je elkaars reisgenoot tijdens het traject. De intake vindt ook met je buddy samen plaats
- We nodigen je als deelnemer uit om je werklocatie beschikbaar te stellen om de andere deelnemers deelgenoot te maken van jouw werkpraktijk en inspiratie op te doen
- Het nemen van initiatief in het traject wordt aangemoedigd: zo zijn er twee dagdelen die door jullie als deelnemers worden ontworpen
- In het traject is er de mogelijkheid tot persoonlijke coaching
- Het leereffect kan versterkt worden door binnen je eigen organisatie te zorgen voor een sparringpartner om te helpen om het geleerde in de praktijk te brengen.
Het leren stopt niet na de leergang
- Je wordt onderdeel van de ‘Leiders van de Toekomst Community. Op de werkplaats vind je alle relevante informatie.
Ilse Boersma
Vraagstukken rondom bewustwording en persoonlijke ontwikkeling interesseren mij mateloos. Vandaar dat ik mij verder heb ontwikkeld op het gebied van loopbaan- en talentcoaching. Bewust zijn van jouw waarden, innerlijke drijfveren en talenten zie ik dan ook als startpunt voor persoonlijk leiderschap. Daarnaast ben ik het liefst buiten. Met de natuur voel ik me verbonden, het maakt me keer op keer bewust van het feit dat we onderdeel zijn van iets dat veel groter is dan wij mensen.
Als professional draag ik graag bij aan een mooiere wereld en denk vanuit duurzaamheid & lange termijn. Je bent altijd verbonden met een groter systeem en mag daarin keuzes bevragen: wat betekent het voor mijzelf, de ander en de wereld om mij heen? Om zo van betekenis te zijn en zingeving te ervaren in werk én in ons leven. Daar voer ik graag het gesprek over. Vanuit mijn rol als (loopbaan)coach & adviseur balanceer ik tussen stilstaan & reflectie en in beweging zijn & actie. Om zo tot nieuwe inzichten te komen en toe te kunnen passen in de praktijk. Ik kijk er dan ook naar uit om in het programma Leiders van de Toekomst samen op pad te gaan en door samen te onderzoeken handelingsperspectief creëren.
Katelijne van Tienhoven
We leven in een snel veranderende wereld. Een systeem dat zich letterlijk aan het vernieuwen is door o.a. revolutie en chaos. Mensen zijn naar mijn inziens de verbinding met zichzelf en met de natuur voor een groot deel kwijtgeraakt. In de toekomst wint de leider met de meeste macht gebaseerd op angst het niet meer, maar een nieuw soort leider. Authentiek en toekomstbewust. Een verbinder die allereerst in verbinding is met zichzelf.
Als NLP trainer en coach richt ik me al jaren op het terugbrengen naar de kern. Daar brandt namelijk bij ieder individu het vuur, ook al is dat tijdelijk (bijna) gedoofd geweest. Ik wakker dat vuur aan in individuen en organisaties om vanuit daar positieve transformatie teweeg te brengen. Daarin richt ik me op de verbinding tussen verschillende generaties. Ik geloof erin dat we beter van elkaar kunnen leren in plaats van oordelen om een betere toekomst te bouwen.
Ik kan niet wachten om me te verbinden met jou als leider van de toekomst. Tot snel!
Marieke Grondstra
Als organisatie adviseur richt ik me op de dynamiek binnen organisaties. Of dat nu tussen generaties, binnen teams, rondom een verandervraagstuk, of op individueel vlak is.
Sinds de start van mijn carrière als organisatie adviseur raakte ik meer en meer geïntrigeerd naar de manier waarop mensen met elkaar samenwerken, en met name hoe generatieverschillen bijdragen aan de kwaliteit van die samenwerking. Ik heb veel onderzoek gedaan naar datgene wat werkenergie geeft en kost aan de verschillende werkende generaties. Naarmate dat onderzoek vorderde en het boek Ygenwijs zich openbaarde ben ik me steeds meer gaan richten op de rol van (toekomstige) generaties binnen organisaties. De impact van generaties in organisaties is ontzettend groot, het heeft invloed op onder andere mobiliteit, duurzame inzetbaarheid, verzuim, kennisoverdracht, innovatie, en werkplezier.
Mijn andere passie is organisatie ontwikkeling: hoe groeien mensen en hoe groeien organisaties met hen mee? Wat kan je als organisatie doen om je medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkelproces? En hoe kan je als medewerker binnen een organisatie de ruimte pakken om te groeien en de organisatie verder te brengen? Soms zelfs verder dan ooit gedacht? Deze vragen vormen regelmatig de leidraad in de trajecten die ik begeleid.
Sinds 2022 ben ik bezig met het onderzoek rondom Leiders van de Toekomst: samen met een aantal collega’s van Kessels & Smit onderzochten we wat maatschappelijk betrokken leiders nou effectief maakt in de praktijk. Op basis daarvan ontstond de gelijknamige podcast ‘Leiders van de toekomst’ die hier te beluisteren is.
Gastdocenten en inspiratoren
Naast de hoofdbegeleiders werken we in dit traject met een aantal inspiratoren die vanuit hun werkveld ervaringen delen op het gebied van toekomstbewust handelen.
Annemarijn Koop
Annemarijn is Projectleider Duurzame Organisatie bij de Green Office van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast is ze ook Lead impactplannen duurzaamheid bij dezelfde gemeente.
Drie vragen houden me de laatste jaren bezig: 1) hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de aarde zo goed mogelijk doorgeef aan de volgende generaties, 2) hoe zet ik anderen in beweging om ditzelfde doel ook na te streven en 3) hoe kan ik deze beweging in mijn organisatie/ in organisaties teweeg brengen?
Vanuit die fascinatie heb ik me verder geschoold in gedragsverandering en me verdiept in het thema duurzaamheid. Ik heb me aangesloten bij het initiatief “Leiders van de Toekomst” vanuit de nieuwsgierigheid: hoe doen anderen dit? Wat kunnen we van hen leren? en hoe kunnen we de beweging groter maken?
Mensen die een verandering inzetten in hun organisatie wijken af van de norm. Ze gaan iets anders doen dan wat men gewoon is. Dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Mensen willen graag conformeren aan de groep, aan de sociale norm. Bij duurzaam gedrag werkt het ook zo. Naarmate meer mensen erover praten en goede voorbeelden laten zien, zal de massa in beweging komen. Die beweging hoop ik te versterken. Een community rondom toekomstgericht leiderschap en een leertraject draagt daaraan bij.
Graag zet ik mijn kennis en ervaring op leren, ontwikkelen, gedragsverandering en duurzaamheid in om dit leiderschapstraject tot een succes te maken en toekomstbewuste leiders te laten floreren. https://www.linkedin.com/in/annemarijn-koop/
Jeroen Dekkers
Jeroen is een ondernemer. Jeroen heeft uitgebreide ervaring in de food retail sector (Albert Heijn & Metro Group) waar hij werkte in verschillende rollen variërend van supermarktmanager tot conceptontwikkeling en van strategic sourcing lead tot category management convenience. Meer recentelijk was Jeroen verantwoordelijk voor het McDonald’s Belgian/Netherlands Supply chain team dat zich onder andere bezighield met ketenintegratie, verpakking & circulariteit, klimaatneutraliteit, de eiwittransitie, inflatiedruk en voedselrisico. Sinds 2023 is Jeroen zelfstandig ondernemer en combineert hij de rol van Interim Supply Chain directeur met impact projectmanagement.
Jeroen heeft een brede ervaring in het verkennen van nieuwe manieren van werken in grote corporate organisaties en het vinden van de balans tussen bedrijfsopdrachten en milieudoelstellingen. Hij is zowel geslaagd als mislukt in het implementeren van ambitieuze en impactvolle projecten.
Succesvol leiding geven aan de toekomst is een intrigerende en voortdurende reis, waarbij je soms je eigen loyaliteit, de definitie van succes en hoe je wilt bijdragen in twijfel trekt. Ik kijk ernaar uit om de dialoog binnen het future leadership programma aan te wakkeren met een van de vele real life ervaringen. linkedin.com/in/jeroen-dekkers-b588244
Mogelijk komen er nog een aantal leiders van de toekomst langs die we voor de podcastreeks hebben geïnterviewd. Link: https://www.kessels-smit.nl/nl/nieuws/podcast-leiders-van-de-toekomst
De kosten voor het gehele programma bedragen €4.900,-
De leergang zal starten in februari 2024
Ben je nieuwsgierig naar de leergang en wil je ervaren of het iets voor jou is? Doe dan mee met de open workshop op: 13 oktober van 10 tot 12 uur
Data:
• 8 en 9 februari tweedaagse ik en mijn kompas
• 15 maart ik en de wereld
• 5 april ochtend open dagdeel met workshops
• 26 april ik en mijn ecosysteem
• 17 mei ik en mijn context
• 7 juni ochtend dagdeel met workshops
• 4 juli ik en mijn impact