Systemisch coachen met talent

Focus op talent en resultaat

Professionals die zich op hun talent voelen aangesproken zijn meer betrokken, creatiever en productiever. In dit traject leer je over de achtergrond en krijg je vooral veel praktische tools om sterke punten en talenten van mensen te ontdekken en die te benutten als springplank voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Speciale aandacht besteden we aan het systemisch perspectief en de methodiek van talentopstellingen.

In dit traject staan twee vragen centraal:

  • Wat zijn mijn eigen talenten en energiebronnen? In welke context kom ik het best tot mijn recht? Hoe kom ik tot meer werkplezier en een goede energiebalans?
  • Hoe ondersteun ik (als HR-adviseur, coach of leidinggevende) anderen om vanuit sterke punten te werken? Ook (juist!) in lastige tijden waarin veel verandert in organisaties.

Direct inschrijven

In dit traject leer je
  • Talent herkennen op verschillende manieren
  • Inzicht in de (theoretische) achtergrond, overwegingen (haken en ogen) en effecten van talentgericht werken voor jouw team of organisatie
  • Talentpatronen (belemmerende en constructieve denk- en handelingspatronen) en de dynamiek tussen talenten herkennen en effectief inzetten. Dit betekent vaak ook het leren ‘vrijmaken’ van talent
  • Talentgerichte functionerings-, loopbaan-, sollicitatie-, en coachgesprekken voeren
  • Een professionele talentlevensloop in kaart brengen
  • (project)Teams vormen op basis van talent
  • Persoonlijk leiderschap versterken gebaseerd én gericht op talent
  • Leren en ontwikkelen stimuleren vanuit talent
Centraal staat de methodiek van talentopstellingen om vanuit een systemisch perspectief vraagstukken in kaart te brengen. In een talentopstelling krijg je zicht op de dynamiek tussen jouw talenten en de patronen die je hebt opgebouwd, met als doel zelf de regie te nemen. In dit blogbericht vind je meer achtergrond over deze bijzondere werkvorm. In dit traject leer je naar talent kijken met een systemische blik, binnen een breder kader van de positieve psychologie en een waarderend perspectief. Zo maak je kennis met onder meer Voice Dialogue, Strengths Based Leadership, werken met (belemmerende en constructieve) overtuigingen, Solution Focused Approach, beeldend en biografisch werken, Job Crafting en Appreciative Inquiry. Met opzet kiezen we vormen die op verschillende manieren te gebruiken zijn, zodat je jouw eigen professionele werkwijze kunt ontwikkelen.

“Ik volgde de leergang en kan het heel goed gebruiken in mijn werk. Binnen het Havenbedrijf Rotterdam waar ik werk, begeleid ik elke maand nog wel talentopstellingen. Sterker nog: ook op plekken waar geen haven in beeld is pas ik deze aanpak toe. Erg leuk.
Afgelopen voorjaar ben ik geïnterviewd over de transitie die ik geleid heb – uiteindelijk werd het een heel persoonlijk gesprek wat veelal over talent en het waarderen daarvan ging. Ik vind het leuk dit met jullie te delen. Ook om te bedanken voor de inzichten uit de leergang die hier aan bijgedragen hebben.”
– Helma Kersbergen | Havenbedrijf Rotterdam
Bekijk het interview met Helma op de site van Inner Luck hier.

“Systemisch kijken en talentopstellingen hebben mij veel helderheid geboden. Het is enorm verrijkend en krachtig om je talenten zo expliciet benoemd te zien. Er was veel ruimte voor mooie en aandachtsvolle gesprekken. De theorie is vanaf het begin toepasbaar gemaakt. We gingen er meteen mee aan de slag. Ik heb in Margriet en Brenda twee voorbeelden gezien van warme, professionele mensen met ieder een eigen stijl van prachtige begeleiding.”
– Carla Roebroeck | Positief werk(T) –

“De groep van diverse mensen, achtergronden en organisaties heeft een belangrijke meerwaarde voor mij. Als je visualiseert is het voor de cliënt duidelijk hoe patronen werken en wat het effect is van het eigen gedrag.
Dat wordt heel inzichtelijk door talenten in de ruimte neer te zetten.”
– Marieke Leinders | GZ psycholoog

“Dit traject is een avontuur, begeleid door professionele vakvrouwen die veiligheid en ruimte bieden.”
– Sharon Bartels | communicatieadviseur

“Het traject is persoonlijk, echt op maat, vraaggericht. Verrassend en heel positief.
Het benoemen van talenten heeft me zelfvertrouwen gebracht. Ik heb sterk mijn meerwaarde in het team en als HR adviseur leren kennen.
En ik heb veel tools om in de organisatie talentgericht en waarderend te werken.”
– Maaike van Gogh | HR adviseur

“Voor mij heeft het leertraject een mooie opbrengst. Ik heb mijn natuurlijk leiderschap meer handen en voeten kunnen geven. Het ontdekken van mijn talenten en oefenen met gedrag heeft mij energie gegeven en vertrouwen, waardoor ik met meer rust werk. Ik geef anderen meer richting, ruimte en te doen waar zij goed in zijn om samen resultaten te bereiken. Heel mooi was het werken met de paarden, dat gaf diep en rijk inzicht. Het ‘voelde’ goed!”
– Leidinggevende | Wageningen Universiteit

“Ik volgde de opleiding vooral voor mijzelf en voor de theoretische kennis maar Margriet en Brenda pikten feilloos mijn plezier in de opstellingen op en begeleiden me ook in het uitvoeren.
Na de training kon ik uit de startblokken en inmiddels heb ik mijn eerste reeks van 3 opstellingen in een talentenprogramma gedaan. Zo prachtig om te zien dat er ook bij de deelnemers daar echt inzicht ontstond in hun situatie.”
– Saskia Wenniger | Kritisch & Creatief

“Leren is bewustwording, betekenis geven, kennis, ervaring maar ook gedachten en gevoelens delen en patronen doorbreken. En waar het voor leren zo is, is dat voor mij ook voor waarderend werken en talentgericht werken. Opmerkelijk is dat alle deelnemers aangeven dat de impact van de training zeer groot is. Vooral als je je bedenkt dat het feitelijk over een training gaat van 5 dagen.”
– Masja Bijman | HR Adviseur

“Het krachtige effect van het werken met talentopstellingen merk je pas echt als je het zelf doet of begeleidt. Dan zie je wat er gebeurt en vallen er kwartjes, heel bijzonder. Er is geen betere manier om je bewust te worden van je onderbewuste. Je leert je talenten kennen en hoe je ze in kunt zetten. Door je talenten te koppelen aan je interesses kun je worden wie je bent.
De trainers zijn bijzonder deskundig en vullen elkaar mooi aan. Margriet zeer deskundig, intuïtief, en voelt wat er nodig is in het moment. Brenda, helder, oordeelsvrij en wetenschappelijk onderlegd. Samen een prachtige mix.”
– Titia Terpstra | Talentontwikkeling, loopbaanadvies

“Wat het leertraject sterk maakt is het werken met concrete situaties van de deelnemers en de praktische toepasbaarheid. Jekrijgt als deelnemer veel tools, diverse werkvormen en oefeningen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Er wordt veel gedeeld. Ik gebruik veel van de oefeningen die we zelf hebben gehad ook in mijn loopbaancoaching. Daarnaast kijk ik nog regelmatig terug in het lesmateriaal.”
– Hilde Stringa

“In dit leertraject heb ik mijzelf een nieuwe taal en werkwijze eigen gemaakt om talenten te duiden bij mijzelf en anderen. Ik gebruik hierbij de beschrijvingen van Gallup. De test die wij hebben gedaan gebruik ik als HR business partner regelmatig in gesprekken. Bijvoorbeeld met een leidinggevende die niet goed uit de verf komt of wanneer iemand onvoldoende functioneert. Met deze methode kun je snel de talenten van de ander duiden. Het is een positieve benadering. Je kijkt naar de kracht en talenten van de ander en onderzoekt samen hoe hij/zij deze kan versterken.”
– Suzanne van Duin | HR Businesspartner