FCe Festival – Bouwen aan vernieuwing vanuit sprankeling

Door kleine en grote verhalen te verbinden

De vraagstukken kunnen nog zo groot zijn, het aanpakken ervan gebeurt stap voor stap. Een zorgorganisatie die erachter komt dat veel jonge collega’s maar kort blijven werken en dit wil omkeren… Een groep docenten die nauw samenwerkt met mensen uit het werkveld om onderwijs te maken dat studenten voorbereidt op het werk van morgen… Dat zijn weerbarstige processen die je verder brengt met vallen en opstaan; het ene moment maak je een sprong vooruit en een week later doe je weer een stap terug. In het onderzoek naar hoe je dit soort vernieuwingsprocessen vorm kunt geven, zijn we gaan kijken naar de ‘sprankeling’.

In de beginfase is die drive vaak duidelijk voelbaar. Er is iemand die ervoor wil gaan, die vol vuur is en niet kan wachten om te beginnen. Door alle regels in het systeem en de drang tot efficiëntie, raakt die positieve betrokkenheid soms op de achtergrond. De persoonlijke ervaring raakt soms ondergesneeuwd door alles wat speelt in de systeemwereld.

We zijn benieuwd hoe je aan vernieuwing kunt bouwen mét behoud van het enthousiasme van de betrokkenen. Tijdens het komende FCE festival staat dit onderwerp centraal.

Eén van de puzzelstukjes die we op het spoor zijn om vernieuwing te kunnen opschalen met behoud van de sprankeling heeft te maken met het vermogen kleine verhalen en grote verhalen aan elkaar te kunnen verbinden.

  • Kleine verhalen verwijzen naar persoonlijke ervaringen: een groepje studenten dat op een andere manier stageloopt of een team dat een succesvolle techniek mogelijk heeft gemaakt bij klanten.
  • Grote verhalen gaan over de stip op de horizon, over datgene waar je naar streeft. Een wijk waarin studenten, maatschappelijke organisaties en bewoners samen aan betrokkenheid werken, of de wens om efficiënter te werken met behulp van technologische innovaties.

Om verder te komen met vernieuwing is het nodig om samen met anderen voortgang te realiseren in de dagelijkse praktijk. Én helpt het om dat kleine en concrete op een relevante te koppelen aan het grote en meer abstracte verlangen. Door kleine en grote verhalen te verbinden kun je op een krachtige bouwen aan vernieuwing vanuit sprankeling. Hoe dat precies werkt onderzoeken we samen in de open keuken op dit FCE-festival.

 

Meer informatie aanvragen

De FCe organiseert een levendig online festival waarbij je meer leert over innoveren vanuit sprankeling. Praktijkonderzoekers delen hun nieuwste inzichten en je gaat actief aan de slag met je eigen ideeën.

Download hier de Flyer van het FCE Festival van 17 november 2023.