Jouw aandacht bewaren

 

Een praktisch nieuw boek van Aart Goedhart en Barbara van der Steen

September is voor mij, meer nog dan januari, altijd een moment van goede voornemens. Steevast neem ik me voor om de ontspanning en rust van de zomer vast te houden en met overzicht en focus te werken. Om me vervolgens tóch weer vol enthousiasme in allerlei avonturen tegelijk te storten. Dit jaar lijkt dat patroon wel sterker dan normaal. Misschien omdat iedereen vol plannen zit nu de corona-beperkingen een stuk zijn verminderd? En dus zit ik nu, begin oktober, opnieuw met de vraag hoe ik de verschillende projecten, initiatieven en ideeën die ik heb verzameld – en waar ik heel veel zin in heb – allemaal met volle aandacht ga doen. Omdat ze dat verdienen, omdat het werk dan beter gaat, en omdat ik het dan allemaal veel leuker vindt.

Zes aandachtsgebieden
Een ding is anders dan andere jaren! Nu heb ik namelijk het nieuwe boek van mijn oud-collega’s Aart en Barbara met de aantrekkelijke titel: ‘Eindelijk rust in je hoofd: 40 dagen oefenen in aandacht’. Voor de zomer was ik bij de online boekpresentatie. En daar leerde ik dat het boek is opgebouwd uit oefeningen rond aandacht op verschillende gebieden:

  • Jezelf
  • Anderen: vrienden, collega’s, relaties
  • Datgene wat je maakt of tot stand brengt
  • Mentale ruimte en focus
  • Emoties, intuïtie en ingevingen: hoe luister je naar die onderstroom?
  • De gemeenschap waarvan je deel uitmaakt

Samen vormen ze een soort kompas dat je kunt je benutten om 40 dagen lang op jouw eigen manier te oefenen in aandacht. Dat is immers de tijd die nodig is om nieuw gedrag in te slijten, zoals we ooit van Cora Smit leerden.

Zelf kiezen
Tijdens de boekpresentatie werden we al uitgenodigd om een van deze gebieden te kiezen en een oefening te doen. Samen met de andere deelnemer met wie ik in een online-break-out room terecht kwam hadden we direct een heel leuk en leerzaam gesprek over ‘onze betekenis voor anderen’ – eigenlijk een oefening voor dag 40, maar gelukkig hadden Aart en Barbara ons op het hart gedrukt om vooral onze eigen volgorde te kiezen. Die nummers zijn vooral om overzicht te bieden. Verder is het vooral de bedoeling dat je als lezer je eigen ‘reis’ vormgeeft, zo nodigden ze ons uit.

Waar wil ik meer mee?
Terugdenkend aan die ervaring pak ik het boek erbij: welk gebied springt er nu voor mij uit? Met welke oefeningen wil ik starten? Alleen al het bedenken waar ik mee wil oefenen blijkt me te helpen. Het gebied ‘mentale ruimte’ bevat nu een aantal interessante aanknopingspunten. Zowel de oefeningen zelf (van meer reflectief tot echte doe-oefeningen met bijvoorbeeld je agenda in de hand) als de korte verdiepende teksten die me beter helpen snappen wat er speelt en direct al inspiratie geven om net anders te kijken.

Aart en Barbara hebben een heldere en toegankelijke manier van schrijven en combineren op de één of andere manier heel diverse bronnen – van filosofen als Epictetus tot psychologische theorieën tot time management- en gesprekstechnieken – op een vanzelfsprekende manier.

Anker
Eerlijk is eerlijk: ik denk niet dat ik alle oefeningen ook daadwerkelijk zo uitgebreid ga doen als ze beschreven zijn maar alleen al het lezen helpt en zet aan tot reflectie. Voor de komende weken heb ik in elk geval een anker om me te helpen stil te blijven staan bij de vraag hoe ik mijn aandacht bewaar in drukke tijden. Warm aanbevolen boek!

Aart Goedhart & Barbara van der Steen (2021) Eindelijk rust in je hoofd. 40 Dagen oefenen in aandacht. Uitgeverij Boom.

Aart en Barbara zijn oprichters en kerndocenten van de leergang ‘Proceskunde: werken met aandacht.’