In Adviseren & Ontwerpen voor Leren in Organisaties versterk je alle bekwaamheden die je nodig hebt voor een gedegen advies- of ontwerprol op het gebied van Learning & Development of HRD. De nadruk ligt op oppakken van een concreet opleidings- of ontwikkelingsvraagstuk in de organisatie en daarvoor een effectieve oplossing(srichting) ontwerpen. Als deelnemer ontwikkel je jezelf als professional die het leren in de organisatie bevordert. Daarbij komen drie thema’s steeds terug:
Ontwerpen van krachtige leerinterventies– Je verruimt jouw perspectieven, methodieken en vaardigheden als adviseur en ontwerper. Je leert scherpe analyses maken, onderbouwde adviezen geven en krachtige trajecten ontwerpen waarin leren (een deel van) de oplossing van een organisatievraagstuk is.
Adviseren met impact – Je leert hoe je effectief kunt zijn in het nemen van invloed in gesprekken en in processen in organisaties. Je vergroot zo jouw waarde als (intern) adviseur voor huidige en toekomstige opdrachtgevers.
Persoonlijke ontwikkeling – Je bouwt jouw eigen stevigheid en persoonlijke kracht verder uit. Je werkt aan het optimaal benutten van jouw persoonlijke talenten zodat je in jouw advies- en ontwerpwerk een eigen kleur ontwikkelt en sterk staat.
In de leergang werk je aan zeven bekwaamheden:
- Creëren van een eigen adviesrol
- Verbinden van leren en werken
- Vernieuwen van het denken over leren
- Ontwerpen van leerinterventies
- Faciliteren van leerprocessen
- Onderzoeken van vragen uit de praktijk
- Vormgeven van de persoonlijke ontwikkeling en leeromgeving.
Deze bekwaamheden krijgen voor de rol van ontwerper en die van adviseur deels een eigen invulling. Dat geldt ook voor de proeve van bekwaamheid waarmee je het jaar afsluit. Hier vind je de brochure van de leergang: Adviseren & Ontwerpen voor leren in organisaties
Het jaar is opgebouwd uit tien (veelal tweedaagse) bijeenkomsten waarin inhoudelijke verdieping centraal staat en je kunt oefenen met verschillende aanpakken voor analyse, ontwerp en onderzoek, en adviesvaardigheden. Tussendoor werk je aan een project uit jouw eigen praktijk dat fungeert als proeve van bekwaamheid. De leerbijeenkomsten zijn een belangrijk moment om nieuwe inspiratie op te doen en van en met elkaar te leren. Voor elke bijeenkomst ontvang je literatuur en voorbereidingsopdrachten via het online platform. We geven deze opdrachten zodanig vorm dat je geïnspireerd raakt om online al actief met de inhoud van een blok aan de slag te gaan, in interactie met collega-deelnemers, begeleiders en eventuele gastdocenten. Tijdens de bijeenkomst ligt de nadruk op het verder verdiepen en toepassen van de theorie. We maken opdrachten, proberen instrumenten uit en oefenen met eigen cases. Tijdens de bijeenkomsten gaan we actief aan de slag met onderwerpen als:
- Visie en perspectieven op leren; leertheorieën
- Verkennen en analyseren van (leer)vraagstukken
- Waarderend kijken en werken; leren en adviseren vanuit een talentgerichte invalshoek
- Ontwerpbenaderingen en design thinking
- Speels ontwerpen en actieve werkvormen
- Strategisch en intuïtief adviseren
- Kennisproductiviteit, lerende organisatie en vensters op HRD
De eerste maanden ligt de nadruk op het aanleren van tools en theorie: het achtvelden model voor analyse van leervragen, het maken van een impact map, werken met ‘kritische incidenten’ als ontwerptool, sterke puntentheorie, de driehoek van verantwoordelijke samenwerkingsrelaties… Zodat je snel veel beweging kunt maken in het leervraagstuk waaraan je werkt. In januari leg je een eerste tussenproeve af: een literatuuranalyse met adviesvoorstel over een zelfgekozen onderwerp of een eerste ontwerp. Je ontmoet hierbij ook al de referent die je bij het eindgesprek in juni opnieuw ziet. Na die tijd ga je aan de slag met uitwerken en verdiepen van jouw opdracht. In de leergang zit een ontwerp- en advieslab, waarbij je aan de slag gaat met een vraagstuk van een andere organisatie dan die van jezelf, Masterclasses over onderwerpen als breinleren en gamification, een onderzoekspraktijkdag waarin je leert zelf onderzoek op te zetten… In juni rond je af met een portfolio dat je bespreekt in een proevegesprek met een FCE begeleider, een onafhankelijke externe referent en jouw eigen opdrachtgever. De studiebelasting voor deze leergang is 35 à 45 dagen inclusief de bijeenkomsten.
De docenten hebben allemaal ruime ervaring als adviseur en ontwerper en zijn verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Ze zijn auteur van verschillende publicaties en faciliteren de bijeenkomsten, verzorgen de vaste onderdelen, waarborgen continuïteit en synergie en ondersteunen je bij het leerproces.
Theo Visser gaat graag praktisch aan de slag met vraagstukken die er toe doen. Hij ondersteunt mensen om in een opwaartse spiraal te komen en progressie te boeken. Door weer scherp voor ogen te krijgen waar je het allemaal voor doet. Waar zit jouw energie? Wanneer gaan jouw ogen glimmen en ga je fluitend naar het werk? Hij maakt gewoontes bespreekbaar en daagt mensen uit.
Erik Deen is gefascineerd door het vakmanschap dat mensen laten zien in hun werk. Wat maakt een vak bijzonder? Wanneer ben je ergens goed in? Hoe kun je dat vak onder de knie krijgen? En hoe verhoudt de ruimte voor vakmensen zich tot de grenzen die je in organisaties tegenkomt? Deze nieuwsgierigheid is een belangrijk deel van het plezier in zijn rol als begeleider van het basisjaar. Hij schreef samen met Mariël de compleet vernieuwde druk van het boek Opleidingskunde dat we tijdens het basisjaar als inspiratiebron gebruiken.
Mariël Rondeel houdt zich het liefst bezig met het relationeel ontwerpen van effectieve leeromgevingen in en rond het dagelijkse werk. Daarbij benut zij de kracht van wat er al is en richt zij het ontwerpproces in als leerproces voor alle betrokkenen. Zij schreef samen met Erik de compleet vernieuwde druk van het boek Opleidingskunde dat we tijdens het basisjaar als inspiratiebron gebruiken.
Jeroen Hellings helpt organisaties die verandering of vernieuwing beogen in het werk, maar nog niet precies weten hoe dit hen gaat lukken. Hoe maak je vanuit die veelheid aan goede ideeën een leeroplossing die écht werkt? En hoe kun je door samen iets te ontwerpen direct een organisatieverandering in gang zetten? In het maakproces zit volgens Jeroen evenveel waarde als in het resultaat. Jeroen begeleidt geregeld ontwerpteams binnen een organisatie om bekwaam te worden in het ontwerpen van en adviseren over leerinterventies. Deze ervaring neemt hij mee naar de leergang, waar hij graag een kijkje in zijn keuken geeft en voorbeelden deelt uit zijn eigen praktijk. Jeroen schrijft momenteel samen met Erik en Mariël aan de tweede versie van het Ontwerpboek waarin ook veel van deze ontwerppraktijken voorbij komen.
“Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier deelgenomen aan de opleiding Adviseren & Ontwerpen voor Leren in Organisaties.I k ben er aan begonnen omdat ik werk aan de Hogeschool van Amsterdam, daar was ik al betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van leertrajecten maar de opleiding heeft mij erg veel geboden. Ik kijk met veel plezier terug en ik zou deze opleiding zeker aanraden aan jou mocht je twijfelen om deze opleiding te gaan doen.” Kijk het filmpje van Lennert hier – Lennert den Breems | Hogeschool van Amsterdam
“Het afgelopen jaar heb ik de leergang Adviseren & Ontwerpen voor Leren in Organisaties mogen volgen bij de FCE. Een prachtige leergang die mij heeft geholpen te definiëren waar mijn expertise zit, deze te versterken en richting te geven aan mijn ontwikkeling. Waar ik in het begin dacht vooral mijn rugzak te gaan vullen met meer tools om een sterke adviseur leren en ontwikkelen te zijn, heeft de leergang mij veel meer gebracht en is het de aanzet geweest tot een mooie stap in mijn loopbaan. In één van de eerste trainingsdagen hebben we met een historielijn en met een persoonlijke sterkte analyse in kaart gebracht wat ons energie, kracht en werkplezier geeft. Voor mij heeft dit geleid tot het aanscherpen van mijn koers, een nieuwe baan en in die nieuwe baan mag ik nu ook vanuit een leidinggevende rol naar leren en ontwikkelen kijken. De geleerde lessen uit de leergang geven mij ook als leidinggevende handvatten om een inspirerend, activerend leerklimaat te scheppen. Wankelmoed, Impact, Werken in driehoeken en Bouwen aan beweging zijn termen uit de leergang die mij ‘aan’ hebben gezet. En dan heb je ook nog zo’n fijne groep medecursisten en trainers met een zelfde passie, waarmee je ervaringen kunt delen, experimenteren en reflecteren. Met een grote lach sluit ik dit leerzame jaar af.” – Gytha Rijnbeek | TU Delft Teaching Academy/Lab
“Na een drastische loopbaanverandering (want ik kwam niet uit dit vak) heeft de leergang bij de FCE mij versneld en gedegen wegwijs gemaakt in de wereld van leren.” – Bart de Koning | Océ
“De leergang heeft mij bevestigd in wat ik al wist: werken in het veld van leren en ontwikkelen is het leukste dat ik kan en wil doen. Daarnaast heb ik er vele tools voor analyse, ontwerp en advies opgedaan. En een groot aantal zeer inspirerende momenten met de begeleiders, gastdocenten en deelnemers. Ik zeg doen!” – Hans de Gruijter | zelfstandig adviseur – “Door me tijdens de leergang uitgangspunten rondom “leren en ontwikkelen” eigen te maken is het me gelukt een persoonlijk fundament te creëren om vanuit te werken, voor nu en de komende jaren.” – Edward Jacobs | Kenteq
De volgende leergang start op 3 oktober 2024.
- Kick-off Donderdag 3 en vrijdag 4 oktober 2024
Locatie: Drakenburg Baarn
- Webinar donderdag 10 oktober 2024 van 9.00 – 11.00 uur
- Donderdag 7 november en vrijdag 8 november (FCE Festival) 2024
Locatie: Leerhotel Amersfoort en Montessori College Arnhem (FCE Festival)
- Donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Donderdag 9 en vrijdag 10 januari 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Donderdag 6 februari en vrijdag 7 februari 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Donderdag 13 maart en vrijdag 14 maart 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Donderdag 10 april en vrijdag 11 april 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Webinar Donderdag 24 april 2025 van 9.00 – 11.00 uur
- Donderdag 15 mei en vrijdag 16 mei 2025
Locatie: Drakenburg Baarn
- Proevegesprekken Donderdag 12 juni 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
- Afsluiting Vrijdag 13 juni 2025
Locatie: Leerhotel Amersfoort
De kosten voor dit leertraject bedragen € 9250,00 vrij van BTW.
Dit bedrag is inclusief:
– intakegesprek,
– 17 lesdagen (9:30-17:00),
– 2 online webinars,
– boekenpakket,
– coaching naar behoefte,
– beoordeling proevedocument door begeleider én externe referent,
– proevegesprek ter afronding,
– deelname aan het FCE Festival,
– kosten voor de locatie en catering (17 eendaagse verblijven, inclusief lunch en verdere catering),
– getuigschrift van de FCE bij het behalen van de proeve.
Exclusief overnachting (deelnemers die tussen twee opleidingsdagen in de buurt willen overnachten vragen we zelf in accommodatie te voorzien)
De locatie voor deze leergang Conferentiecentrum Drakenburg in Baarn en Leerhotel het Klooster in Amersfoort