Nieuws


Testers gezocht voor online FCE platform

Bouw mee aan het online FCE platform (en ontdek het dus als eerste…!)

Heb je ooit een leergang bij de FCE gevolgd? Opleidingskunde, bijvoorbeeld, Corporate Learning, Ontwerpen van Leertrajecten, Proceskunde, Waarderend Faciliteren of een van de andere trajecten? En ben je geïnteresseerd in online- en blended learning?
Dan hebben we nieuws. Op dit moment zetten we een online platform voor FCE-alumni in de steigers. Het richt zich op inhoudelijk bijblijven, ontmoeting en uitwisseling met FCEvakgenoten en professionele groei. We zoeken testers! En mede-bouwers.


Lees meer >

Nieuwsbrief: proeverij 9 juni, FCE online, Vernieuwde Opleidingskunde

De nieuwsbrief is uit, een speciale editie met aankondiging van de proeverij op 9 juni, waar aandacht is voor:

 

 1. inleiding en sneak preview van het vernieuwde Opleidingskunde boek
 2. verkenning van online aanbod FCE inclusief voorpremiere van één van de clips
 3. in kleine groepen met de docenten van de verschillende leergangen in gesprek en aan de slag.

 

De nieuwsbrief vind je hier.

 

Als je nog geen abonnee bent, maar je graag wilt aanmelden kan dat bij Janni Schipper: info@corporate-education.com


Lees meer >

In memoriam Robert van Noort

In memoriam Robert van Noort
Vliegers TWS

Talentgericht en Systemisch werken

'Jouw talent inzetten vanuit de dynamiek van het geheel'


Op 10 en 11 april 2017 start alweer de tiende groep. Uitgangspunt van de leergang zijn eigen vragen van deelnemers, vanuit twee perspectieven:

 • Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling: als oriëntatie op jouw loopbaan, in het kader van mobiliteit, voor meer werkplezier en energiebalans. Taal vormen voor talenten en talenten bewust inzetten.
 • Talentgericht werken met anderen en in een organisatie: als adviseur, coach of leidinggevende kijk je vanuit een waarderend en systemisch perspectief en ondersteun je professionals om vanuit kracht en mogelijkheden te werken.

 

Margriet Schut en Brenda Vos werken in een vijfdaags traject aan deze vragen, met onder meer talentopstellingen: een krachtige manier om talent naar boven te halen en in actie te brengen (zie ook hun blogs: één en twee) .

Enkele reacties van deelnemers aan Talentgericht en systemisch werken:

 • "In de leergang Talentgericht en systemisch werken heb ik me een nieuwe taal en werkwijze eigen gemaakt om talenten te duiden bij mijzelf en anderen in de organisatie. Je kijkt naar de kracht van talenten  en onderzoekt samen hoe deze te versterken."
 • "Het traject is voor mij enorm verrijkend. De combinatie van talent en opstellingen in dit traject was voor mij nieuw en verrassend. Wat ik heb geleerd is echt een toevoeging op de tools die ik al heb op dit gebied."

Heb je interesse en wil je meer weten, neem contact op met Janni Schipper of Margriet Schut mschut@kessels-smit.com.
Dirigent

FCE Masterclasses on-line

FCE Masterclasses on-line
Hoe zou het zijn om continu te werken aan jouw ontwikkeling? Om voort te bouwen op jouw ervaring in de FCE leergang? In een netwerk van vakgenoten? Zonder dat je daarvoor hoeft te reizen?

Op dit moment verkennen we het idee voor een online FCE platform. Een plek waar uitwisseling mogelijk is met professionals uit jouw vakgebied. Waar regelmatig wordt ingegaan op de nieuwste ontwikkelingen in ons vak. Waar je op allerlei manieren aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling kunt werken.

Het idee staat nog in de kinderschoenen. Pieterjan van Wijngaarden en Arjan de Hoog willen dit samen met FCE begeleiders en alumni verder brengen. Je hoort binnenkort meer...
FCE kaartje bouwvakker

FCE Inspiratiekaartjes

FCE inspiratiekaartjes
Je kent ze vast: de FCE kaartjes met quotes en de mooie bijpassende foto's. We hebben een geheel nieuwe set gemaakt maar de oude zijn ook nog verkrijgbaar. Als je een setje wilt ontvangen, mail dan naar Janni Schipper, dan zorgt zij ervoor dat je er één thuisgestuurd krijgt.
Afscheid WF

Waarderend Faciliteren

Waarderend Faciliteren van teams is afgerond!
Vorige week was de afronding van de laatste editie van Waarderend Faciliteren van Teams. Begeleiders Kemp en Din leggen zelf uit waarom:
"Na 6 jaar, 65 deelnemers en 10 leertrajecten hebben wij (Din van Helden en Kemp van Ginkel) deze week de laatste bijeenkomst begeleid. Het leertraject begon vanuit ons gedeelde verlangen om procesbegeleiding en Appreciative Inquiry sterker te verbinden. Gesteund door Saskia Tjepkema zag het traject in 2011 het levenslicht en mooie jaren volgden. En, zoals dat gaat, dromen en verlangens ontwikkelen zich en om daarvoor ruimte te maken stopt dit FCE-leertraject nu. We kijken er met veel voldoening en plezier op terug en bedanken alle mensen die hierin de afgelopen jaren met ons zijn opgetrokken! Op de foto zie je ons met de laatste groep deelnemers: Wilma Baltes, Carla Roebroeck, Anoukh Johannes, Amanda Hagenbeek, Marleen de Boer en Marjolein van der Velden."
Jullie ook bedankt, Kemp en Din! Op naar nieuwe avonturen.
Proceskunde

Proceskunde, Werken met aandacht

'Organisatievragen van nu vragen niet om een aanpak, maar om aandacht.'
Precies een jaar na het uitkomen van het boek 'Proceskunde, een pleidooi voor werken met aandacht’ start op 6 april de zevende editie van de gelijknamige leergang, door Aart Goedhart en Barbara van der Steen.
 
De groepen bestaan veelal uit adviseurs, projectleiders en managers die nieuwsgierig zijn naar de proceskant van ontwikkelen en samenwerken. Zij willen zich bekwamen in het ‘werken met aandacht’ voor de dynamiek tussen mensen. Veel van hen hebben het gevoel intuïtief veel aan te voelen maar er nog geen ‘taal’ of interventies aan te kunnen verbinden.

Zij hebben vragen zoals:

 • Wij pakken vraagstukken vaak 
projectmatig aan. Welke andere wegen of interventies bestaan er nog meer? 

 • Kan ik van waarde zijn zonder dat ik over alle inhoudelijke kennis beschik?
 • Hoe herken en beïnvloed ik de dynamiek binnen het systeem waar ik werk? 


 

Gedurende de leergang onderzoeken zij dit soort vragen vanuit het proceskundig perspectief door te experimenteren en te reflecteren.

Deelnemers geven aan:

 • "De leergang is een herijking van mijn kijk op mijn werk. Ik ben echt aangeraakt. Ik ben me bewust geworden van iets nieuws."
 • "In de leergang worden je vooronderstellingen uitgedaagd. Omdat er niet geoordeeld wordt, konden we echt onderzoeken wat waarde had voor onze ontwikkeling."

 

Maakt dit je nieuwsgierig, meld je dan aan bij Janni Schipper voor een intake met Aart of Barbara. Zij kijken graag met je mee naar jouw persoonlijke professionele vragen.
< vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Juni 201724
mel
" Door de leergang OEL heb ik ontdekt wat ik belangrijk vind in mijn job, waar ik goed in ben. Ik heb een professionele identiteit ontwikkeld. Deze leergang is zo ongelooflijk inspirerend en ik heb al heel wat kunnen toepassen in ons bedrijf! "
Melanie Velghe - Santander Consumer Finance
Inschrijfformulier vragen? bel 030 239 40 50vragen
Leergang Corporate Learning
Leergang Ontwerpen van Leertrajecten
Leergang Proceskunde, Werken met Aandacht
Leergang De Veranderpraktijk
Leertraject Talentgericht en Systemisch werken
Inschrijfformulier
FCE Prikbord
FCE Netwerk
Agenda
Nieuws
 
Foundation for Corporate Education - Maliebaan 45, 3581 CD Utrecht - Telefoon +31 (0)30 239 40 50 -